Societat

Societat

Tres oportunitats

L’Obra Social “LaCaixa” celebra els deu anys del programa CaixaProinfància que només a Barcelona i àrea metropolitana ha donat suport a més de 85.000 menors en situació de pobresa i risc d’exclusió

Durant la celebració ahir a CaixaFòrum es va reconèixer la tasca d’onze joves que han superat les dificultats i ja estan cursant estudis superiors

“He estat com una bomba explosiva. Ara els meus 10 nebots també volen anar a la universitat”

El Pedro Vargas recorda perfectament el dia que la Fundació Pere Closa, que treballa per la formació i la promoció dels gitanos a Catalunya, va arribar a l’escola on estudiava, al barri de La Mina. Tenia 10 anys i era un mal estudiant. Però ja era prou hàbil com per entreveure que darrera del discurs d’aquells educadors hi havia una escletxa d’esperança. Ahir, el Pedro, que ja té 20 anys i estudia segon de dret a la UAB, va ser convidat per l’Obra Social “la Caixa” a CaixaFòrum perquè expliqués la seva història. Ell, igual que la Imane El Bouhali i la Ayaa Charkoui, van assistir a la roda de premsa on l’entitat va fer balanç del desè aniversari del programa CaixaProinfància, dissenyat per donar suport a nens i joves en situació de pobresa i al qual l’entitat financera ha destinat en aquest temps 122 milions només a la demarcació de Barcelona, 443 milions al conjunt de l’estat.

El Pedro es va presentar amb americana i corbata, disposat a trencar tots els tòpics entorn al col·lectiu al qual pertany i del qual se sent orgullós. Va explicar que ell primer volia estudiar alguna enginyeria, però que durant el batxillerat va tenir l’oportunitat de visitar dos camps de concentració – el de Sachsenhausen, a Berlín, i el de Auschwitz, a Polònia–i que aquella visita li van canviar la vida. “Em vaig quedar horroritzat, vaig entendre encara més el que havia patit el meu poble i vaig decidir fer-me advocat per defensar els drets humans”, va comentar.

Ahir el Pedro només tenia paraules d’agraïment als seus professors, “veritables amics i referents”, a la Fundació Pere Closa i al programa CaixaProinfància que va possibilitar que passés a estudiar primer al Sagrat Cor del Besòs i més tard a l’escola La Salle de Barcelona. Ell ara està també donant classes de repàs a altres nens. Com a voluntari. “Sé per experiència que el suport moral és molt important i que sóc un referent, un exemple, per als meus”, comentava el Pedro, que està convençut que “l’educació és una eina per sortir de l’exclusió i poder incloure’ns a la societat”.

La història del Pedro, com la de l’Ayaa i la Imane, que es va emocionar quan va explicar quant li havia costat que els seus pares, procedents del Marroc, la deixessin anar de colònies, són històries d’oportunitat i èxit. El Pedro ho veu fins i tot a la seva pròpia família. “He estat com una bomba explosiva. Ara els meus 10 nebots volen anar també a la universitat”, resumia el jove.

I d’això precisament es tracta. Aquest és l’objectiu del programa CaixaProinfància. Oferir eines als joves sense recursos perquè la seva posició social de vulnerabilitat no sigui un impediment. El repte és gran, segons destacava ahir el director científic del programa i catedràtic d’Educació de la Universitat Ramon Rull, Jordi Riera, que recordava que la pobresa s’ha cronificat a l’estat, on hi ha 13 milions de persones en risc d’exclusió, dels quals 2 milions són nens. “Són xifres que han resistit a la millora de l’economia”, subratllava Riera, que considera CaixaProinfància “un bon catalitzador cap a nous models d’atenció”.

El sotsdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, va remarcar que el programa pretén “trencar el cercle de la pobresa amb una millora educativa, ja que se sap que en el 90% dels casos el nivell educatiu es transmet”. I ho fan treballant en xarxa –només a la demarcació de Barcelona hi participen 118 entitats socials, entre les que hi ha també entitats religioses i fundacions privades– i posant “el nen i la família en el centre de l’atenció”.

A Catalunya, el programa que va néixer el 2007, està implantat a 34 municipis –135 al conjunt de l’estat–. El 50% de les famílies ateses són famílies monoparentals i en el 50% dels casos els pares són immigrants. El 54% dels tutors només tenen estudis primaris i només hi ha un 2% dels pares amb estudis universitaris. En la majoria dels casos, són nens i joves derivats dels serveis socials. El 38% tenen entre 7 i 12 anys.

Els resultats
Segons les dades facilitades ahir pel director científic del programa, Jordi Riera, el 81,2% dels nens atesos aconsegueixen promocionar i assoleixen un èxit escolar, quan aquest percentatge en nens pobres que no reben aquest suport es queda en el 53%. Pel que fa a l’abandonament de l’ESO, ho fa només el 6,3% dels joves atesos, quan la mitjana per a joves amb baix nivell socioeconòmic se situa entorn al 30%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona