Societat

Societat

Quan a la revetlla es penca

Més de 6.000 persones de diversos col·lectius es mobilitzen avui per garantir la festa i la seguretat de la nit de Sant Joan

Les plantilles de cossos policials, bombers, 112 i el transport incrementen efectius aquesta nit

Per a alguns la nit d’avui no és la nit més curta de l’any, sinó la més complicada de passar i la que més feina comporta. Per a uns altres la sortida de sol de demà no és cap postal romàntica sinó l’inici d’una dura jornada de treball. Almenys 6.000 persones es mobilitzen des d’aquest vespre i fins demà al matí a tot Catalunya per tal de possibilitar que la revetlla de Sant Joan es desenvolupi com una gran festa amb tots els seus components lúdics, minimitzant els riscos per a la salut pública i d’incendi forestal, i assegurant l’ordre públic i una mobilitat fluïda i segura.

Policies de tot tipus, bombers, agents rurals, operaris del telèfon d’emergència, escombriaires, conductors de metro, maquinistes de trens i personal auxiliar del transport públic de passatgers, treballadors de la seguretat privada, metges, infermers i conductors de transport sanitari, músics i fins i tot xurrers, entre altres col·lectius, treballen aquesta nit perquè milers de persones puguin gaudir de la festa popular de més tradició als Països Catalans.

El col·lectiu que més personal mobilitza aquesta nit són els Mossos d’Esquadra amb 3.197 agents dedicats a tasques de seguretat ciutadana, als quals cal sumar els 362 mossos de Trànsit que perseguiran les conductes temeràries al volant, amb controls on se sancionarà els conductors que vagin beguts o hagin consumit drogues. També forma part de la conselleria d’Interior el personal de Bombers que avui treballa amb una especial atenció a possibles focs generats pel mal ús de la pirotècnia i que es veurà reforçat per un contingent de 172 agents. També en la lluita contra el foc, els agents rurals tenen en alerta aquesta nit 200 professionals.

El personal sanitari és el que més feina té la nit d’avui, en què si es repeteixen les dades de l’any passat s’haurà d’atendre quasi mig miler de persones amb cremades de diversa consideració. El personal d’urgències i el servei d’emergències està a punt, com també ho està el del 112, que es reforça expressament per atendre les més de 5.000 trucades que s’espera rebre durant la nit. En l’àmbit de les emergències, només la Creu Roja tindrà operatives a Catalunya 102 persones, entre metges, socorristes i personal d’ambulàncies.

Durant tota la nit, i per facilitar el desplaçament de les persones que surten de festa, el metro de Barcelona tindrà treballant 450 persones, en les diverses tasques assignades, una mica més que un dissabte normal perquè hi haurà major freqüència de trens. Renfe tindrà 300 persones treballant amb el servei de Rodalies actiu fins a les 12 de la nit i a partir de les 5 de la matinada de demà. A Ferrocarrils de la Generalitat, un col·lectiu de 100 treballadors cobriran el torn de dissabte normal, sense reforços de cap mena.

Un dels col·lectius professionals que més personal fan treballar per Sant Joan és el de la neteja. A Barcelona la imatge d’escombriaires netejant la platja de la Barceloneta a primera hora del matí ja s’ha convertit en tot un clàssic de Sant Joan. A la sorra s’hi desplegaran 308 operaris, amb 51 vehicles, mentre que 135 treballadors més es faran càrrec de la recollida de les fogueres. Per netejar la ciutat de les restes de petards es farà sortir al carrer 308 operaris, mentre que Badalona en mobilitza 39.

El xurro va de baixa
El costum de menjar xurros per posar fi a la festa de Sant Joan, tan estès fa anys, ara va de baixa. Aquest any només tres xurreries obriran a Barcelona quan fa uns any ho feien 20, segons el gremi. Pel que fa a músics, almenys 600 actuaran arreu del país en les revetlles que s’hi organitzen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia