Societat

El castell pendent

Les dones castelleres alerten que a les colles també es reprodueix el masclisme de la societat

Tot i ser un 40% de practicants, fins ara no exercien gaire el lideratge

“Terços amunt!”, diu la crida per tirar amunt els castells. Però, per què no terces o quintes, si totes són noies? El llenguatge casteller, encara poc igualitari, posa de manifest que el món casteller també té encara pendent la igualtat de la dona i posar fi a algunes discriminacions. I com en la resta de la societat, lluitar contra el masclisme, que també n’hi ha a les colles, i força, segons coincideixen a advertir destacades castelleres.

Tot i això, l’avenç en la igualtat de gènere ha estat espectacular en les darreres dècades, fins al punt que hi ha força dones amb responsabilitat a les colles. El Punt Avui i Damm han reunit diverses dones que ocupen càrrecs de direcció de colla en un debat, Dona i castells, que ha evidenciat la necessitat de conscienciar més els homes castellers i de valorar les aportacions tant tècniques com de gestió de les noies i dones en els castells, que haurien permès, entre altres coses, assolir castells més alts i de més dificultat les últimes dècades.

“Els castells formen part del despertar en la societat de la dona”, defineix la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i membre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Inés Soler, que recorda que “l’estructura social de la dona es reprodueix en els castells”. Actualment hi ha 13.000 castellers i un 40% són del gènere femení, entre nenes, noies i dones. Tot i que Iruna Rigau, cap de colla dels Marrecs de Salt, no hi veu “cap diferència entre castellers homes i castellers dones a l’hora de preparar una construcció”, Lurdes Quintero, vicepresidenta de la Colla Vella, adverteix que l’aparent normalització “amaga un desequilibri perquè encara hi ha moltes nenes i noies, i poques dones més grans”, ja que la maternitat estronca força aficionades, “i no només per qüestions físiques, sinó perquè “no poden assistir als assajos als vespres i acaben cedint l’afició als pares homes”. Aquest sacrifici no fa altra cosa que “reflectir els rols que dona i home tenen encara en la societat”, avisa la primera presidenta dels Minyons de Terrassa, Isolda Sucarrats.

La igualtat s’hauria assolit força més en les colles de la zona nord i més modernes que no pas en les tradicionals del sud del país. Mery Mañané, excap de colla dels Castellers de Barcelona, recorda que “sovint es busca la millor persona per a cada càrrec tècnic i social, independentment del seu sexe, i ningú no pensa en el gènere”. Quintero, en canvi, recorda que a la Vella, per exemple, “arrosseguem encara que la dona porta 27 anys fent castells i els homes 200”.

Els castells van ser durant dècades una activitat masculina. No va ser fins al renaixement i el boom dels anys vuitanta i noranta que s’hi van incorporar més dones. Fins al 2004 no hi va haver una cap de colla dona, als Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Barcelona.

Totes elles coincideixen a posar de manifest que l’exercici del seu càrrec les “obliga a ser més agressives i competitives”, per exercir un “innecessari rol més masculí o autoritari”, assegura Lurdes Quintero. Però, en canvi, consideren que valors considerats més femenins, com “l’empatia, el diàleg, l’accessibilitat o compartir les decisions sobre el col·lectiu”, ajuden a fer més colla, remarquen les caps Mañané i Rigau.

Entre els “valors” femenins que milloren la convivència hi ha exposar més les decisions als castellers implicats i un acompanyament dels castellers. Sovint els responsables tècnics situen un casteller o l’altre a la pinya o el tronc, “segons la inclinació de la plaça o l’alçada d’aquell rengle”, assegura Quintero, “i caldria explicar-los-ho més”: “Les dones ho tenim més en compte”, coincideixen a definir les castelleres convocades. Més encara es nota el tarannà diferent de les dones caps a l’hora “d’acompanyar els joves, per exemple, que deixen de formar part del tronc en créixer i deixen de ser nens o nenes imprescindibles per als castells, i que sovint passen anys fins que tornen a situar-se en llocs preeminents”. “Aquest acompanyament és clau per a una colla, i sovint només hi pensem les dones”, avisa la presidenta Sucarrats.

L’assaig diari no és tan edulcorat. Força colles, Castellers de Vilafranca o Minyons, entre elles, han creat comissions o espais de debat per tal que les dones i noies s’hi expressin, i informin si s’han sentit assetjades o molestades per comentaris, mirades o tocaments. “La pinya sembla territori masculí, com si calgués marcar territori”, alerta Laia Ortiz, membre del grup de pinyes dels Minyons. Ha engegat, juntament amb Marian Feiner, un espai de debat entre les dones de la colla, que han hagut d’ampliar “per compartir experiències i pedagogia”, fins al punt de donar veu als homes de la colla. La feina donarà lloc a plans d’igualtat, comissions de gènere..., espais que busquen evitar comentaris com “el millor cul del folre”, que s’escolten sovint i que no generen cap condemna.

Totes recordaven, sobre alguna de les construccions emblemàtiques de les colles, que no s’haurien assolit sense la incorporació de les dones, a les crosses (castellers que fixen el baix a terra o al folre) o al folre. Una mostra d’altres reptes pendents, com ara ser convocades pels seus coneixements dels castells i no pel fet de ser dones.

LES FRASES

No es consciencia els castellers. Les castelleres no lluitem pas contra ells
Lurdes Quintero
VICEPRESIDENTA COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS
La colla és un reflex de la societat. Hi ajuda tenir un cos resistent però menys pesant
Inés Soler
PRESIDENTA COORDINADORA COLLES CASTELLERES (JOVE XIQUETS TARR.)
Les caps dona som més accessibles. El càrrec sorprèn més a fora que internament
Mery Mañané
EXCAP DE COLLA CASTELLERS DE BARCELONA
Se’ns valora més per ser dona que no per la tasca que fem, en la qual no podem fallar
Isolda Sucarrats
PRESIDENTA DELS MINYONS DE TERRASSA
Ser cap de colla i dona no genera cap problema de gestió interna
Iruna Rigau
cap de colla dels marrecs de salt
Altres actuacions

Dissabte 23 de juny

Valls

Vella dels Xiquets de Valls: 5/8, 3/9f, 9/8, P/7f

Joves Xiquets de Valls: 2/8f, id3/9f, 3/8, 4/8, P/6

Reus

Xiquets de Reus: 3/8, 2/8f, 4/8, 2P/5

Nens del Vendrell: 2/7, 3/8, 5/7, P/5

Castellers de Lleida: 4/7a, 4/7, 3/7, vano de 5

Diumenge 24 de juny

Tarragona

Jove Xiquets de Tarragona: 3/9f, 4/9f, 4/8a, P/6

Xiquets de Tarragona: 2/8f(c), id4/8, 4/7a, 4/8, P/5

Sant Pere i Sant Pau: 3/8, 2/7, 4/8, P/5

Xiquets del Serrallo: 4/7, 4/7a, 3/7, P/5

Vilassar de Mar

Capgrossos de Mataró: 2/8f, 3/9f, 5/8, P/5

Xics de Granollers: 3/7, 5/7, 4/7, P/5



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses