Societat

Societat

Un control judicial que esdevé captiveri

L’Auditori Josep Irla de Girona, escenari de la xerrada ‘L’autoritarisme de l’Estat espanyol’, de l’exjutge Elpidio José Silva

“No hi ha garantia de drets”

“L’Estat està sent prevaricador en el tema del procés i les justícies europees no es refien de l’espanyola. El règim ha rebentat el sentit del dret: s’inventen barbaritats i exageracions relacionades amb l’1-O i amb l’actuació dels presos polítics catalans i a l’exili.” Aquestes constatacions van ser expressades ahir a Girona per l’exmagistrat Elpidio José Silva, que va encetar un interessant cicle que estarà compost per tres conferències. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la Fundació Llibreria Les Voltes. L’Auditori Josep Irla és el marc d’aquest seguit de xerrades entorn d’un mateix fil conductor: Defensant la Democràcia. Passem a l’Ofensiva. La de Silva portava per títol L’autoritarisme de l’Estat espanyol. Una manca de garantia de drets que va suportar en la pròpia pell, després que fos inhabilitat 17 anys i mig per la instrucció que va fer del cas Blesa. L’exjutge va manifestar que, quan el sistema el va trepitjar i apartar, es va sentir molt sol. “Ja ho diuen que a Espanya, quan els corruptes tenen problemes, no canvien d’advocat, canvien de jutge”, va reblar. Hi va afegir que “no hi ha una justícia independent a l’Estat, el qual continua patrimonialitzat per la dictadura franquista”. Va recordar que, històricament, la classe nobiliària va acumular molt poder i es va realitzar un adoctrinament sever al segle XIX. “Només s’ha fet un maquillatge perquè sembli que estem en una democràcia. El 1975, un dels problemes és que el canvi no va venir del ventre social i popular, sinó de dalt. I judicialment no existeixen unes úniques regles de mesura, ja que s’afavoreixen certs ens i persones.” Va lamentar que no s’hagi arribat mai a travar de manera adequada la separació de poders i des del CGPJ s’exerceix “un control” dels magistrats, un fet que representa “el seu captiveri”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES