Societat

Creix un 56% el nombre de menors d’11 anys ferits durant la revetlla de Sant Joan

Salut detalla que ha atès 320 persones a hospitals i CUAP, una xifra un 18% superior a les 271 de l’any passat

La nit registra 285 positius per alcoholèmia a Catalunya, un 11% més

El departament de Salut ha informat aquest diumenge que un total de 320 persones han rebut assistència als hospitals i Centres d’Urgència d’Atenció Primària (CUA) en el decurs de la revetlla de Sant Joan. Una xifra un 18,08% superior a la de l’any passat (271 persones). La majoria d’aquestes assistències han estat per cremades, lesions i/o amputacions i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards.

Significatiu ha estat l’augment del 56,45% del nombre de menors d’11 anys ferits durant la revetlla de Sant Joan (97 aquest 2018 davant dels 62 de l’any passat), mentre que els ferits d’entre 11 i 17 anys han davallat lleugerament (51 aquest 2018 i 62 l’any passat). Pel que fa al tipus de lesions, s’han registrat 163 cremades lleus, 19 de greus, 74 traumatismes i/o amputacions i 64 lesions oculars.

De les 320 persones ateses, 236 ho han estat a centres de les comarques de Barcelona, 15 a les de Catalunya Central, 19 als de Girona, 2 als centres de Lleida, 8 a l’Alt Pirineu i l’Aran, 38 a les comarques de Tarragona i 2 a l’Ebre.

El 061 CatSalut Respon ha rebut 2.839 trucades entre les 20 hores del vespre del 23 de juny i les 7 hores del matí del 24, causades per 2.096 incidents diferents, gairebé el 8,5% d’ells per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 812 s’han resolt telefònicament i en els 1.284 casos restants ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.

120 intoxicacions ateses pel SEM

Durant la nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 252 persones per patologies relacionades amb la revetlla; 120 d’elles per intoxicacions, 51 per agressions, 45 per accidents de trànsit, 32 per cremades, 2 per afectacions oculars i 2 per amputacions.

De les 120 intoxicacions, 65 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona; 19 a Barcelona ciutat; 7 a la demarcació de Tarragona; 22 a Girona; 4 a la Catalunya Central i 2 a Lleida. Pel que fa a les 51 agressions es distribueixen per: 22 àrea metropolitana de Barcelona; 14 a la ciutat de Barcelona; 6 a Tarragona; 7 a Girona, 1 a Terres de l’Ebre i 1 a Lleida.

Paral·lelament, els 45 accidents de trànsit que ha atès el SEM han tingut lloc: 14 a l’àrea de Barcelona i 14 a Barcelona ciutat; 12 a Girona; 1 a Lleida; 4 a la Catalunya Central; 1 a l’Alt Pirineu i l’Aran i 5 a Terres de l’Ebre. De les 32 de cremades, 20 han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona; 3 a Barcelona; 3 a Tarragona i 6 a Girona.

Les dues afectacions oculars han estat a l’àrea metropolitana de Barcelona i a Girona. Pel que fa a les amputacions, les dues s’han enregistrat a Barcelona ciutat.

Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat ha informat que fins a les dotze de la nit d’aquesta revetlla de Sant Joan el telèfon d’emergències 112 ha rebut 1.590 trucades per incidents relacionats amb la celebració de la festa. La majoria d’avisos han estat per petits incendis de vegetació i “molèsties a altres persones”.

El 31,5% del total, 501 trucades, s’han rebut des del Barcelonès. Un 13,84% han arribat des del Vallès Occidental, des d’on s’han rebut 220 avisos. També se n’han rebut 182 del Baix Llobregat, 128 del Maresme, 74 del Tarragonès, 61 del Vallès Oriental, 56 del Garraf, 51 de l’Alt Empordà, 39 del Baix Penedès i 77 del Baix Empordà.

Per municipis, a Barcelona és des d’on s’han fet més trucades al telèfon d’emergències (350, el 22%), seguit de Sabadell (60), Terrassa (59), l’Hospitalet de Llobregat (50), Mataró (44), Cadaqués (43), Rubí (41), Badalona (39), Santa Coloma de Gramenet (38) i Gavà (38).

A més, la celebració de la revetlla de Sant Joan ha deixat un balanç de 285 controls d’alcoholèmia positius arreu de Catalunya, un 11% més que l’any passat (257). En total s’han practicat 2.701 lectures d’alcoholèmia i d’aquests 285 positius, en 24 dels casos el conductor ha duplicat la taxa màxima permesa.

Els Mossos d’Esquadra han detingut 10 persones per incidents vinculats a la celebració de Sant Joan, 3 menys que l’any passat. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha precisat que majoritàriament els arrestats s’han vist involucrats en baralles. No obstant això, Buch ha volgut ressaltar que enguany no s’ha produït cap baralla multitudinària ni tampoc cap homicidi durant la celebració de la revetlla a Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat han atès 415 serveis entre les vuit del vespre i les dotze de la nit. El gruix d’actuacions s’ha concentrat en els incendis de vegetació (214), tant urbana com agrícola i forestal, i per apagar mobiliari urbà i contenidors.

La major part dels avisos es concentren al Baix Llobregat, amb 73 serveis, 44 dels quals per incendis de vegetació. La segueixen les comarques del Vallès Occidental, amb 62 serveis; el Barcelonès, amb 41 actuacions; el Maresme (33), el Vallès Oriental (33), la Selva (14), el Baix Empordà (14), l’Alt Empordà (14), el Tarragonès (13), el Segrià (13) i el Baix Camp (12).

Un artefacte pirotècnic impacta contra un pis a Blanes i obliga a desallotjar tot l’edifici

Un artefacte pirotècnic que ha impactat la matinada d’aquest diumenge contra un pis a Blanes ha provocat un incendi que ha obligat a desallotjar tot l’edifici, situat al Passeig del Mar. L’aparell, de gran potència i abast, ha trencat la persiana i el vidre de la sala d’estar i ha generat un foc a l’interior de l’habitatge on dormien un matrimoni de 90 anys que no ha quedat ferit.

Tot plegat ha passat a quarts de dues de la matinada, i per precaució, els equips d’emergència han decidit desallotjar la resta de veïns. Fins a la zona s’hi han desplaçat tres dotacions dels Bombers que han pogut apagar l’incendi en poc més d’una hora. Ha estat llavors, pels volts de les tres de la matinada, quan s’ha deixat tornar els veïns a casa seva.

La Policia Local i Protecció Civil han obert una investigació per saber de quin artefacte es tracta així com el lloc des d’on s’ha llançat. Segons alguns veïns que passaven per la zona, l’haurien llançat d’un punt just al davant del Passeig del Mar de Blanes.

Ensurt important el que s’han endut aquesta matinada un matrimoni de 90 anys quan dormia al seu pis de Blanes. Un artefacte pirotècnic –previsiblement un coet- ha trencat la persiana i el vidre de la sala d’estar de l’habitatge i ha generat un foc que ha obligat als Bombers a desallotjar l’edifici.

L’explosió ha despertat la parella i, malgrat que el fum s’ha estès ràpidament per les habitacions, tant l’home com la dona han pogut baixar al carrer on no han hagut de ser atesos de cap ferida. Allà s’hi ha trobat diversos veïns que també han sortit de casa seva espantats per l’impacte.

De seguida han arribat tres dotacions dels Bombers que han pogut apagar el foc amb rapidesa. Aleshores, els veïns afectats han pogut tornar als seus domicilis sans i estalvis.

Abans d’aquest incendi, els Bombers ja han hagut d’actuar en un altre punt de la mateixa localitat. En aquest cas al barri de Valldoig. La guspira d’un petard ha provocat un foc en una zona de matolls que s’ha encès ràpidament, però que no ha provocat ferides als veïns que estaven a la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona