Societat

Els nens atrapats en una cova de Tailàndia s’hi podrien estar mesos

La inundació dels túnels pel monzó complica la sortida del grup a l’exterior

Els faran arribar menjar per aguantar fins a l’octubre i els ensenyaran a bussejar

Sospir d’alleujament en saber-se que estan vius els dotze nens i el seu monitor de futbol que des del 23 de juny estan atrapats en una cova a Tailàndia. El miracle va tenir lloc dilluns, quan dos bussejadors britànics que participaven en les tasques de rescat van localitzar el grup d’escolars i el seu entrenador sans i estalvis, però la bona notícia va anar acompanyada d’una de no tan bona que farà que el desitjat final feliç trigui a arribar. Sembla que hauran de passar mesos fins que els escolars puguin tornar a casa, probablement fins a l’octubre o novembre, acabada la temporada del monzó. Les pluges han inundat els túnels, i els canvis en el nivell de l’aigua compliquen l’operació de rescat i la sortida del grup a l’exterior. “Els enviarem menjar per a almenys quatre mesos i els ensenyarem a bussejar, mentre continuem drenant l’aigua que inunda les galeries d’accés a la cavitat on es troba el grup”, va indicar en una nota el capità, Anand Surawan, de les forces armades tailandeses.

“Tenim gana!”

Els nens, d’entre 11 i 16 anys, i el monitor, de 25, van ser localitzats damunt d’una gran roca envoltada d’aigua quatre quilòmetres a l’interior de la cova. Dèbils, però sense problemes de salut crítics, segons es va informar després que un grup de metges els examinés. “Gràcies”, “Quin dia és avui?” i “Tenim gana” són algunes de les frases que van dir als bussejadors quan els van trobar, abans que ells els fessin unes fotografies per confirmar a l’exterior la seva localització després de nou dies sense tenir-ne notícies.

El grup va desaparèixer el 23 de juny, quan després d’un entrenament van anar en bicicleta amb el seu monitor de futbol fins a la cova de Tham Luang, situada al parc forestal de Khun Nam Nang Non, la quarta més gran de Tailàndia, amb 10 quilòmetres de profunditat.

Segons la versió oficial, una forta tempesta els va sorprendre i van entrar a la cova per refugiar-se. Els experts creuen que s’hi van endinsar més del compte i que les inundacions causades per les pluges del monzó van fer que hi quedessin atrapats. Van deixar les bicicletes a l’entrada de la cova amb les botes de futbol i això va permetre als guardaboscos activar la missió d’emergència i iniciar la cerca, en què han participat 1.300 efectius de diversos països i drons.

Feina contra rellotge

Després de nou dies, dilluns, dos bussejadors van localitzar el grup viu quatre quilòmetres a l’interior de la cova. Els passadissos que condueixen fins al lloc on es troben, però, estan inundats amb aigua, fang i pedres, la qual cosa dificulta la visibilitat i els moviments. Els equips de rescat treballen contra rellotge i estan utilitzant 20 bombes per extreure l’aigua de l’interior, però amb no gaire èxit, ja que el nivell va variant i la previsió per als pròxims dies és que les pluges s’intensifiquin. Els nens, però, no estan preparats per recórrer més de quatre quilòmetres de túnels estrets sota l’aigua.

Aprendre a bussejar

Primer caldrà que recuperin forces, ja que estan molt dèbils, i també serà necessari ensenyar-los a bussejar per poder afrontar una situació d’aquesta mena. “Intentar dur persones que no saben bussejar a través d’una cova és una de les situacions més perilloses possibles, fins i tot si és relativament fàcil”, va indicar Anmar Mirza, un dels voluntaris internacionals que han liderat la missió.

Atesa la dificultat de l’accés subterrani, les autoritats també busquen dins la densa selva entrades alternatives a la cova per on arribar fins al grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt