Societat

Sopar d’hora redueix en un 20% la probabilitat de patir un càncer de mama i de pròstata

És el primer estudi que té en compte els horaris dels àpats i del son i no els patrons de la dieta

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que sopar d’hora, o almenys dues hores abans d’anar a dormir, redueix en un 20% la probabilitat de patir càncer de mama i de pròstata respecte les persones que ho fan després de deu de la nit i se’n van a dormir immediatament després de l’àpat nocturn.

Es tracta del primer estudi que ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, que per primera vegada ha analitzat la relació dels horaris dels àpats i del son amb risc de càncer en persones. Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s’havien concentrat en els patrons de la dieta.

S’havia analitzat, per exemple, si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé s’establien relacions amb la quantitat d’aliments i l’obesitat, però no s’havia tingut en compte les hores d’ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després. L’evidència recent en estudis experimentals indica que els horaris de menjar són importants i mostra que fer-ho tard afecta la salut.

L’estudi ha estat publicat a la revista Internacional Journal of Cancer i l’objectiu ha estat avaluar l’efecte dels horaris de menjar i de son i la seva relació amb el càncer de mamam i pròstata, dos dels més comuns a nivell mundial i que més es relacionen amb el treball nocturn i la disrupció circadiària o l’alteració del nostre rellotge biològic. Per a això, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.

En el marc del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), es van avaluar dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama, i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l’atzar en centres de salut primària. Les i els participants eren procedents de diferents punts d’Espanya. L’anàlisi es va realitzar a partir de les dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, son i cronotip i un qüestionari sobre hàbits d’alimentació i compliment de les recomanacions de prevenció del càncer.

L’investigador d’ISGlobal i primer autor de la publicació, Manolis Kogevinas, apunta que en cas de confirmar-se els resultats “aquests tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats”. “Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d’Europa, on es sopa tard”, afegeix.

Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal i última autora de la publicació, considera que “cal fer més estudis en persones per conèixer el perquè d’aquests resultats, però tot apunta que l’hora d’anar a dormir afecta la nostra capacitat de metabolitzar el menjar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA