Societat

Crida a implicar-se amb els refugiats

Creu Roja creu que els ajuntaments han de col·laborar més en la cessió de pisos per ajudar en la integració d’aquestes persones

L’entitat disposa de vuit pisos per a aquest col·lectiu

Creu Roja Girona va fer ahir una crida als ajuntaments de les comarques gironines perquè ofereixin un major suport als refugiats tant pel que fa a la recerca d’habitatge com a l’accés als drets socials i al mercat laboral. “Malgrat que s’ha fet un esforç important i una aposta institucional en l’acollida, integració i actuació amb les persones refugiades, el programa de refugiats reclama un major suport dels ajuntaments en la fase d’integració als municipis”, mantenen els responsables d’aquesta organització com un dels reptes de futur. Segons va explicar ahir el coordinador territorial de Creu Roja, Jordi Martori, l’any passat es va implantar el programa d’acollida i integració de sol·licitants de protecció internacional i refugiats provinents de Síria, Veneçuela, Ucraïna i Colòmbia. Per mitjà d’aquest programa, es va fer el primer acolliment de 52 persones en pisos de Girona i Salt (on s’estan entre sis i nou mesos). D’aquestes 52 persones, 22 estan ara en la segona fase del programa, de fins a onze mesos de durada, que té com a objectiu una integració en el món local. Per a aquesta segona fase es disposa únicament de pisos a la Bisbal d’Empordà i a Riudellots de la Selva, segons va fer notar Martori. “Cada cop hi haurà més refugiats i, per tant, es necessitaran més pisos”, va indicar Martori, que va quantificar en vuit el nombre de pisos de què disposa actualment Creu Roja a la demarcació per a aquest col·lectiu.

Voluntaris

L’entitat vol augmentar el voluntariat

Actualment, l’entitat disposa a la demarcació de 2.286 voluntaris i fa una crida a la població per incrementar-ne el nombre i donar resposta a les noves necessitats socials. Les activitats que es van fer l’any passat es van finançar amb 8,6 milions d’euros, el 33% dels quals procedeixen de fons propis.

Suport a les famílies

Ajudes per a més de 1.625 nens i nenes

Creu Roja va reforçar el 2017 els programes de suport a les famílies més vulnerables i els programes específics d’infància, com ara la promoció de l’èxit escolar, que arriba anualment a més de 1.625 nens i nenes (berenars i esmorzars, material escolar, ajudes econòmiques com ara beques menjador, ajudes al transport, a la compra de vestuari i finançament d’activitats extraescolars). Aquest tipus d’ajudes s’emmarquen en el pla de treball amb les famílies per oferir una atenció integral en funció de les seves necessitats i es treballa de manera paral·lela amb serveis socials i, si s’escau, amb entitats del tercer sector. D’altra banda, un total de 380 dones en situació de dificultat social van rebre ajut de Creu Roja l’any passat. Bona part d’aquestes dones són víctimes de violència masclista, a les quals s’ofereix, a més d’assessorament, un suport psicosocial tant a elles com als seus fills.

Persones ateses el 2017

Sis mil usuaris menys però 71.000 intervencions més

Creu Roja Girona va atendre l’any passat un total de 61.976 persones a través dels diferents programes i serveis que ofereix. Es van atendre 6.000 persones menys que el 2016, en què va haver-hi 67.798 usuaris. En canvi, el nombre d’intervencions que s’han fet s’ha incrementat: s’ha passat de les 112.729 intervencions del 2016 a les 183.729, la qual cosa suposa 71.000 més en un any. Destaquen les persones ateses en situació d’extrema vulnerabilitat, que es van situar en 19.828, dels quals 2.191 van requerir d’ajuda urgent per cobrir necessitats bàsiques, amb ajudes per fer front al lloguer, pagar els subministraments, comprar aliments i bolquers, entre d’altres. Atès que la situació de vulnerabilitat, en molts casos, s’ha convertit en crònica, Creu Roja va posar en marxa l’any passat un programa de benestar personal i activació social, que permet apoderar les persones perquè elles mateixes, amb l’ajuda de la comunitat, surtin de la crisi emocional en què, en molts casos, estan immerses. En aquesta primera edició del programa, van participar-hi 77 persones.

Programes d’ocupació

Un 44% d’inserció laboral entre els usuaris

L’any passat, un total de 1.172 persones van participar en les 6.608 accions d’ocupació que va oferir Creu Roja. Les dones representen més del 50% del col·lectiu atès i encara avui han de fer front més dificultats per accedir a una feina. La taxa d’inserció laboral va ser d’un 44% (d’un 45% entre els homes i un 44% entre les dones). Aquesta taxa se situa dos punts per sobre de la registrada l’any 2016. Es va tenir la col·laboració de 90 empreses, amb les quals Creu Roja va establir 210 aliances estratègiques. L’entitat va augmentar els projectes d’ocupació juvenil adreçats a joves. Un total de 244 joves van participar en mesures específiques per a aquest col·lectiu. La taxa d’inserció entre els joves va ser d’un 59%, un percentatge que els responsables de l’entitat van valorar molt positivament ateses les dificultats d’aquest col·lectiu a l’hora de trobar un lloc de treball. Creu Roja va invertir 551.680,18 euros en programes d’ocupació de col·lectius vulnerables (un 10% més que l’any anterior) i 917.798,12 euros en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social (un 0,61% més que el 2016).

Atenció als sense sostre

L’any passat es va prestar ajuda al carrer a 138 persones

A través de les sortides setmanals que duen a terme les unitats d’emergència social (UES), Creu Roja ha atès des de fa cinc anys les persones que viuen al carrer per després portar a terme la coordinació des de l’oficina amb tots els organismes del territori per revertir els processos de falta de socialització que tenen els afectats. L’any passat es van atendre 149 sense sostre, 138 al carrer. A 74 se’ls va fer un seguiment des de l’oficina i en total amb els sense sostre van dur a terme 393 intervencions. D’altra banda, la gent gran és un altre dels col·lectius als quals Creu Roja dedica una especial atenció. En aquest sentit, l’entitat ha incorporat el projecte del tracte adequat i prevenció enfront del maltractament amb dos objectius: el canvi de la visió que té la societat de les persones grans amb perfil vulnerable i el suport personalitzat a persones que han estat víctimes d’aquesta situació. Un total de 2.941 persones grans van ser ateses per Creu Roja a través dels diferents programes i serveis que té per a aquest col·lectiu, com ara la teleassistència, amb 1.366 usuaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.