Societat

El Tercer Sector referma el seu compromís social

La taula celebra el seu 15è aniversari en un acte institucional a Barcelona clausurat pel president Torra

Reivindica ser “un aliat imprescindible” de l’administració per dissenyar polítiques socials

El missatge va ser clar. La Taula del Tercer Sector va refermar ahir el seu compromís social amb els més vulnerables i la seva voluntat de “continuar fent d’altaveu i denúncia” de les situacions que “empobreixen, discriminen i creen desigualtats i injustícies”. En un acte institucional a l’Auditori Disseny Hub Barcelona, la taula, que aglutina més de 3.000 entitats socials, va celebrar ahir el seu 15è aniversari amb la mirada posada en el futur i una missió clara: “impulsar i defensar una Catalunya socialment avançada en la qual la igualtat, la qualitat de vida i els drets socials de totes les persones siguin reals i efectius”.

Aquest compromís va quedar palès en el manifest que es va llegir en acabar l’acte, on precisament es va insistir un cop més en el repte de preservar un dels objectius fundacionals: “ser una veu comuna, sòlida, coherent i reconeguda pel conjunt de la societat”. Però el reconeixement al seu compromís i el seu lideratge va estar present en cada una de les intervencions, des de la de l’actual presidenta, Francina Alsina, fins a la de l’alcaldessa Ada Colau o el president Quim Torra.

Alsina va recordar la vocació “de servei públic” de la xarxa d’entitats i va reivindicar el seu paper d’“aliat imprescindible” de l’administració per poder dissenyar i desenvolupar les polítiques socials de país. “Mentre hi hagi persones que no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, la taula es manté intacta i ferma”, va destacar la presidenta, que va tenir paraules d’agraïment per a tots els presidents anteriors i va insistir que sense aquest treball conjunt, sense la convicció que cal fer “un treball transversal amb una sola veu”, no s’hauria pogut avançar “fins a la Catalunya social d’ara”.

El reconeixement i el suport dels representants de les diferents administracions va ser unànime. “Ens trobareu sempre al vostre costat”, va sentenciar el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, després de subratllar que “un país funciona amb estructures d’estat, però també quan té estructures de societat”. En aquest sentit, va reconèixer el “lideratge” de la taula, com també ho va reconèixer Colau, que va arrencar l’aplaudiment més sentit i fort quan van dedicar un record “especial” a la consellera Dolors Bassa i va exigir que “s’acabi aquest despropòsit jurídic que estem vivint”. Colau va insistir que els quinze anys “valen pel doble o pel triple perquè deu han passat en una de les pitjors crisis que hem viscut”, i va agrair a les entitats haver estat “un actor bàsic de la cohesió social i la qualitat democràtica”.

El president Torra també va elogiar la gran tasca del teixit associatiu català, especialment per “no haver fallat” malgrat les dificultats dels últims anys. “Catalunya és un país socialment emprenedor”, va remarcar, i després de destacar que “el govern sempre ha volgut estar al costat del tercer sector”, va insistir que aquesta “unitat de tots és el gran repte nacional”. “Què és sinó la independència i la República que volem?”, es va preguntar. I es va comprometre a “continuar treballant junts per una societat menys desigual i més justa”.

LES FRASES

3.000
entitats no lucratives
estan representades a la Taula del Tercer Sector a través de 35 federacions d’entitats.
El gran repte és la unitat de tots. Què és sinó la independència i la República que volem?
Quim Torra
president de Catalunya
El tresor d’un país és l’estructura organitzativa que es veu en els moments més complicats
Ada Colau
alcaldessa de Barcelona
Un país funciona amb estructures d’estat, però també quan té estructures de societat
Marc Castells
president diputació barcelona
Hem de ser l’aliat imprescindible de l’administració per desenvolupar les polítiques socials
Francina Alsina
presidenta taula tercer sector
Volem ser una veu comuna, sòlida, coherent i reconeguda pel conjunt de la societat
Refermem el compromís per ser el principal interlocutor de les institucions públiques
Manifest 15è aniversari

Tres mil entitats que atenen 1 milió i mig de persones

La Taula del Tercer Sector es va constituir l’any 2003 amb l’objectiu d’aglutinar esforços i tenir una sola veu a l’hora de lluitar en la defensa dels drets socials de Catalunya. En l’acte fundacional de l’organització que va acordar treballar en xarxa hi havia 19 entitats. Quinze anys després aquelles 19 entitats han passat a ser 35 federacions que aglutinen més de 3.000 entitats sense ànim de lucre que treballen per la inclusió i la cohesió social. Dintre d’aquesta xarxa hi ha entitats grans i amb molt pes, com ara Càritas o Creu Roja, però també d’altres de més petites. Els camps d’actuació són múltiples i transversals per cobrir totes les necessitats socials.

Actualment les entitats de la taula atenen un milió i mig de persones, tenen 87.000 treballadors, 367.000 voluntaris, 559.000 socis i 563.000 donants.

La presidenta, Francina Alsina, va recordar ahir, durant l’acte d’aniversari, el pes de l’organització, l’activitat de la qual representa l’1,3 % del producte interior brut nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva