Societat

LA CRÒNICA

La saga dels valencians Zamorano continua

La 48a edició del Concurs Internacional de Focs de la Costa Brava va començar ahir a la nit en un any en què per primera vegada tenim dues dissenyadores, María José Lara Zamorano, de Caballer FX, i Eva Do Espirito Santo, de Pirotecnia Xaraiva. És també un any en què els focs de Blanes són convidats en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Això fa que sigui un dels esdeveniments més importants segons el web d’Europe Creative (un organisme que pertany a la Unió Europea).

En una nit amb amenaça de pluja constant –de fet, va començar a ploure quan només faltava un quart perquè comencés l’espectacle–, el públic present ahir a Blanes no es va moure de la platja en cap moment. Va aguantar deu minuts de pluja constant fins que va sonar el tercer tro d’avís, que donava inici al primer de sis dies de llançaments.

María José Lara és l’hereva de Josefina Caballer, la primera dona pirotècnica d’aquest país [Estat] i que també va guanyar a Blanes fa molts anys. Ahir va començar el llançament amb tota l’essència valenciana i tota la força que caracteritza aquesta empresa (Caballer FX). Hi va haver façanes a tres altures, seguides dels trons característics i amb rematades innovadores que incloïen trons digitals a la roca de Sa Palomera. Va ser l’inici d’un espectacle que ja va fer embogir el públic. La gamma de colors va estar a l’altura del concurs. En va destacar unes cues de cavall amb final de color fúcsia.

Lara va fer un homenatge al seu oncle, Miguel Zamorano Caballer, que també es va dedicar a la pirotècnia i que també va ser campió al certamen de Blanes moltes vegades. L’homenatge va incloure una secció de kamuro (palmeres), amb or vell, cosa que ens va fer recordar vells temps amb una execució amb una culminació aquàtica i una punta de color blau.

Vam poder veure canons sobre Sa Palomera, cosa que feia temps que no es veien. Hi van aparèixer carcasses de canvis de tipus italià, amb final de tro, que es van succeir amb interseccions de colors i geometries. S’acostava el final amb una secció de color or realment d’una bellesa extraordinària, amb una gran rúbrica aquàtica que va donar pas a l’apoteosi final amb perla blanca de molt bona factura i amb una rematada aquàtica de trons mai vista, marca primordial d’aquesta casa.

Després de l’actuació de la pirotècnia valenciana d’ahir, avui serà el torn de la italiana Pyroitaly SNC. L’empresa va ser campiona del concurs internacional més important de Malta del 2017. També ha actuat com a empresa de suport a Canes i a Niça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia