Societat

KARIN KONKLE

EXPERTA EN AUTODEFENSA FEMINISTA

“Cal aprendre a no bloquejar-se en una situació de violència”

Fa gairebé vint anys que fa cursos d’autodefensa amb perspectiva de gènere i és l’autora del llibre ‘¿Estás segura?’, un manual que va més enllà de la defensa personal

La millor defensa és sempre un bon atac?
Això només és una frase feta. Ens podem defensar de diferents maneres abans d’arribar a tocar a ningú. Sempre és millor crear una situació en què no s’arriba a un atac físic, que no pas haver de solucionar-lo.
Com se n’aprèn?
Nou de cada deu dones hem patit al carrer alguna agressió verbal o situació incòmoda. Per això les dones creem sistemes per defensar-nos encara que només sigui no mirar i fer veure que no hem sentit res.
Això és una forma de defensa?
És una estratègia. Ara, si no funciona s’ha de passar a una altra estratègia. La policia i moltes mares ens diuen que no contestem ni fem res, però arribat el moment de l’agressió qui rep més mal són les persones més passives; en segon lloc, les que es defensen físicament, i les que se’n surten millor són les persones que oposen una resistència sense arribar a fer servir la força física.
Què s’aprèn en els cursos d’autodefensa?
Jo entenc que l’autodefensa amb perspectiva de gènere ha d’anar més enllà de la defensa personal. S’ha d’ensenyar com conduir una situació, donar eines per mantenir la calma, per gestionar l’espai i la comunicació verbal i no verbal i per resoldre situacions tant dempeus com a terra. Sobretot és important entendre quins son els perills.
Què es pot fer abans d’arribar a les mans?
Primer cal gestionar l’espai, la comunicació. Tenir pautes per abordar les situacions de violència verbal, saber avaluar les situacions i prendre decisions sobre què s’hauria de fer. Hi ha moltes coses anteriors a una baralla física. També cal diferenciar si són agressions de persones conegudes o desconegudes. Hi ha la idea que un violador és un monstre desconegut, però la realitat no sempre és aquesta.
És més difícil defensar-se quan es conviu amb l’agressor?
Sí, és un tema de consciència. Com més aviat veus com funciona la persona, més fàcil és aturar-la. Per molt a prop que estigui l’agressor, alguna incomoditat crea abans d’arribar a la violència física. S’ha de saber reconèixer aquesta sensació desagradable. Com a dones se’ns ensenya a pensar què hem fet malament nosaltres per rebre la violència, tendim a infravalorar-nos i a culpar-nos. Això ens resta velocitat. En una societat patriarcal els recursos de les dones no són els mateixos que els dels homes, i això els afavoreix.
Qui s’apunta als cursos d’autodefensa feminista?
Tot tipus de dones. Des de joves per prevenció, d’altres que ja els ha passat alguna cosa i dones més grans que han perdut la confiança que tenien.
Se senten més insegures?
No només les dones. Hi ha hagut un augment de violència verbal i d’agressivitat en l’àmbit cultural, i la gent no sap ben bé què fer amb això. A més de la violència de gènere, que segueix existint i hi ha més consciència que abans, hi ha hagut un increment general de l’agressivitat.
Què es pot fer si la por ens paralitza?
Hi ha qui parteix de la base que saber com trencar la cara a algú dona molta tranquil·litat. Jo ensenyo eines concretes per millorar la capacitat de mantenir la calma. Cal entrenar-se per aprendre a no bloquejar-se davant d’una situació de violència.
Sentències judicials com la de La Manada, creen inseguretat en les dones?
Arran de la sentència de La Manada, les persones que ens dediquem a això tenim molta més feina, les dones s’apunten més als cursos d’autodefensa perquè estan preocupades. Sentències com aquesta creen una sensació d’impotència. Les dones pensen que davant d’una situació com aquesta s’han de defensar elles mateixes.
Les dones tenen ara més perill en el context d’oci nocturn?
No, ara se sap més i es té més consciència, però la realitat és que això sempre ha passat. Abans no es denunciava i quedava més amagat.
Es denuncien moltes agressions fetes per menors d’edat. Què està fallant?
És clar que en l’aspecte educatiu alguna cosa falla. Hi ha lletres de cançons obertament violentes contra les dones. L’accés a la pornografia a internet fa que els adolescents rebin molta informació sexual per aquest canal i tinguin una idea irreal de les relacions entre les persones.
Com es pot canviar?
Cal tenir una consciència feminista, parlar-ne a casa, perquè no es pot impedir que els nois i noies entrin en contacte amb aquesta realitat.
Queda molta feina per fer?
No és només una qüestió de gènere. Desgraciadament hi ha molts col·lectius en què amb prou feines s’ha començat a treballar per afrontar la violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona