Societat

A. AGUILAR I C. MARTÍNEZ

GUANYADORES DEL TALENT A LES AULES GAVÀ-VILADECANS

“Usaríem maons de plàstic reciclat per fer cases per als refugiats”

Andrea Aguilar i Cristina Martínez, alumnes de l’IES Josefina Castellví de Viladecans, han guanyat el certamen Talent a les Aules amb un projecte que combina sostenibilitat i solidaritat

Com se us va acudir presentar aquest projecte al Talent a les Aules?
[Andrea Aguilar] A tots els alumnes de l’assignatura d’emprenedoria, una optativa de quart d’ESO, el nostre professor ens va dir que participaríem en el concurs Talent a les Aules de Gavà i Viladecans. Havíem de presentar tot un pla d’empresa, ens va ensenyar vídeos d’edicions passades... Hi vam participar de manera obligatòria, entre cometes, dins de l’assignatura d’emprenedoria.
I us vau presentar, la Cristina i tu, amb un projecte per fer maons amb plàstic reciclat i destinar-los a construir habitatges als camps de refugiats. Com se us va ocórrer la idea?
[Cristina Martínez] Per una banda volíem ajudar la gent; tothom sap en quines condicions viuen els refugiats, i nosaltres pensem que ningú es mereix viure així. Per això vam decidir fer alguna cosa que pugui ajudar aquesta gent, i vam pensar de fer-ho a partir de l’economia circular per ajudar també el medi ambient, pel que usaríem els plàstics que es generen a les nostres ciutats per fer els blocs i construir les cases per als refugiats, i millorar d’aquesta manera la vida d’aquestes persones i alhora la situació del medi ambient.
Si haguéssiu d’aplicar aquesta idea, sabríeu com fer-ho?
[A.A.] Sí, vam fer un pla d’empresa i es podria fer, treballant molt. [C.M.] Quan vam fer el projecte vam veure, quan estudiàvem si es podria portar a terme, que ja hi ha empreses que fan la transformació de plàstic a blocs, però cap els fa servir per als camps de refugiats. Aquestes empreses podrien ser les nostres partners i arribaríem a acords per centrar-nos en el transport i el treball amb les ONG, amb qui ja ens hem entrevistat. Nosaltres seríem la part que aplega els blocs i els transporta als camps de refugiats.
Quina informació us ha arribat dels camps pel que fa a les condicions en què viuen els refugiats?
[A.A.] Com tots hem vist a la televisió, hi ha milions de refugiats, i una construcció d’habitatges amb maons de plàstic els permetria millorar amb menys diners del que s’inverteix ara les condicions tèrmiques i acústiques, i els farien més resistents als canvis climatològics.
Com us imagineu un habitatge fet amb els vostres maons?
[C.M.] Com una estructura quadrada i un sostre a dues aigües. Els blocs, tipus Lego, es poden muntar i desmuntar si s’ha de traslladar un camp de refugiats.
Algú us ha dit que es pot aplicar la vostra idea?
[A.A.] Nacions Unides. Abans de la final vam fer una reunió per veure què en pensaven, i ens van dir que era molt bona idea i que es podria dur a terme.
Què recollia el pla d’empresa?
[C.M.] La relació que teníem amb les diferents ONG i amb Nacions Unides. També explicava el procés de contacte amb les empreses i recollia un pla econòmic financer que obtenia beneficis.
Heu pensat també a fer una app per veure a quin camp podria anar destinat el projecte.
[A.A.] De moment és una idea, que mitjançant una aplicació la gent pugui escollir quants blocs volen comprar i a quin camp volen que vagi destinat. Per exemple, es necessiten 50 blocs per acabar una casa a tal camp. La gent pot pagar els blocs i veure en una galeria d’imatges com es va construint la casa. [C.M.] Aquest seria el nostre punt diferencial, perquè ja hi ha empreses que construeixen cases amb maons de plàstic reciclat, però el nostre projecte en faria partícip tothom.
Aquest projecte ha estat premiat entre 256 i el premi és un viatge a Silicon Valley que ja heu fet. Què tal l’experiència?
[C.M.] Hem visitat diverses empreses com Google, Facebook, Apple, Yahoo, la Universitat de Stanford... Ha estat una oportunitat única de conèixer gent que ens expliqués coses. Ha estat una experiència increïble, hem gaudit i hem après moltíssim. Hem viscut una experiència única que mai oblidarem.
És la primera vegada que us presenteu a Talent a les Aules?
[C.M.] Sí, com que és un projecte de quart de l’ESO a primer i segon de batxillerat, és el primer cop que ens hi presentem.
A què us agradaria dedicar-vos em el futur?
[A.A.] Encara no ho tenim clar; pensem en diverses opcions, però sí que tenim clar que ens volem dedicar al món de l’empresa. A l’institut ens expliquen la teoria i aquest treball ens ha permès conèixer empreses i anar a la pràctica, hem vist coses molt interessants a les empreses que treballen amb la impressió en 3D. En aquest projecte hem tingut un mentor, Sergi Fuster, de l’empresa Arqteria, i hem treballat amb tècnics de l’Ajuntament per fer el pla d’empresa i de màrqueting.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.