Societat

Aigua de l’aixeta com a requisit per als menús saludables

Els restaurants que vulguin l’acreditació Amed hauran d’oferir-ne de manera gratuïta als comensals

A partir d’ara s’incorporen nous requisits per als restaurants que vulguin obtenir l’acreditació Amed, que promou l’alimentació mediterrània com a model saludable. Un és oferir aigua potable no envasada, és a dir, aigua de l’aixeta, de manera sistemàtica i gratuïta als comensals. Aquesta mesura està en línia amb la proposta de revisió de la directiva del Parlament Europeu sobre la qualitat de l’aigua destinada al consum humà. La proposta inclou un article sobre l’accés a l’aigua i l’obligació dels estats membres de millorar la promoció i l’accés a l’aigua potable a través d’una sèrie de mesures, com ara el foment de l’ús de l’aigua de l’aixeta als edificis públics i restaurants.

Un altre dels nous requisits és que els restaurants hauran d’oferir postres làctiques sense sucres afegits per la relació que hi ha entre l’elevat consum de sucres i l’obesitat, la diabetis i altres malalties cròniques. Aquests dos requisits s’exigiran als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que en el cas dels ja acreditats se’n comprovarà el compliment durant la renovació de l’acreditació. Actualment, a la regió sanitària de Girona hi ha 23 municipis on hi ha almenys un establiment acreditat. Al conjunt de la regió, hi ha un total de 45 establiments acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 6.000 comensals diaris. I hi ha 21 establiments en vies d’acreditació.

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers restaurants promotors de l’alimentació mediterrània i difusors d’estils de vida saludable, l’etiqueta Amed s’ha ampliat a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs i cadenes de restauració, a més de bars i restaurants. Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments Amed. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, com per exemple garantir que, per amanir, s’ofereixi oli d’oliva i que es cuini amb oli d’oliva o bé amb el de gira-sol amb alt contingut d’àcid oleic. L’objectiu del programa Amed, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari. Segons l’estudi La restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències. 2018, prop d’un 50% de la població adulta catalana dina fora de casa almenys una vegada a la setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia