Societat

El jutge no permet a Ripoll ser a la causa del 17-A

Sosté que el municipi no pot considerar-se perjudicat pel fet que alguns dels terroristes n’eren veïns ni es va perjudicar la seva imatge

S’aixeca parcialment el secret de sumari dels atemptats

El jutge de l’Audiencia Nacional Fernando Andreu ha desestimat la petició que va presentar l’Ajuntament de Ripoll per personar-se en la causa oberta dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost de l’any passat. En canvi, permet personar-se Barcelona i Cambrils, segons va avançar Catalunya Ràdio. El consistori havia formulat la petició perquè alguns dels joves que formaven part de la cèl·lula terrorista que va executar els atemptats eren d’aquest municipi. Ripoll va fonamentar la petició al·legant que va tenir perjudicis materials derivats de l’atenció psicològica als veïns, a més dels dispositius policials que van intervenir en la investigació. A banda, parlava dels danys morals a la localitat i el consistori per la mala imatge que es va projectar i que va afectar la seva autoestima i honorabilitat.

Segons el jutge –i en sintonia amb el que mantenia la fiscalia–, Ripoll no pot ser considerada víctima ni part perjudicada en els atemptats: “No resulta jurídicament admissible que la competència administrativa en una determinada matèria, com pot ser l’assistència als veïns, es pugui equiparar a ser un perjudicat directe”, s’assenyala en l’escrit de l’Audiencia Nacional. En el mateix text, es recorden situacions similars viscudes al País Basc en relació amb atemptats perpetrats per ETA. “És evident que l’Ajuntament de Ripoll no és el titular del bé jurídic del delicte i, per tant, no és ofès o perjudicat”, conclou la interlocutòria.

Secret de sumari

El mateix jutge també va fer una interlocutòria en què aixeca parcialment el secret de sumari, tot i que el manté en relació amb les peces sobre les entrades i escorcolls, les comunicacions telefòniques, la protecció de testimonis i de comissions rogatòries. S’hi manté el secret de sumari perquè es continuen practicant diligències que si fossin conegudes per les parts afectades “podrien convertir en estèril tota l’actuació del sumari”. A banda, ha citat per al proper dilluns dos testimonis protegits. En les peces sobre les quals ha aixecat el secret de sumari, el jutge ha decidit no facilitar a les parts imatges de la cèl·lula terrorista manipulant explosius a la casa d’Alcanar ni les que es van recopilar en el moment de l’atropellament mortal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia