Societat

opinió

Gestionar les ONG com una empresa

Una pregunta habitual quan es parla de la gestió de fundacions i entitats no lucratives és si aquestes s’han de dirigir com ho fan les empreses. La maduresa i la trajectòria de les entitats del Tercer Sector hauria de permetre de respondre a aquesta qüestió sense haver de comparar-les amb el sector mercantil. Les ONG no s’han de gestionar com una empresa, sinó de la forma més eficaç i eficient possible, d’acord amb la seva missió i i els seus valors. S’han d’orientar als resultats que la missió els requereix, i fer-ho amb eficiència, amb els mínims costos possibles. I s’han de liderar tenint molt clara la forma d’actuar, els valors que les inspiren i que també els donen sentit. S’han d’orientar a resultats però no a tot preu.

La seva acció és legítima per l’eficàcia però també pels criteris i la forma de fer.

Com es gestionen les empreses? Doncs cada una de forma diferent. Quina sol ser la seva missió? La creació de valor econòmic per a la propietat mitjançant una activitat productiva o de prestació de serveis.

Sovint la maximització del benefici va en detriment dels equips humans que les fan possibles. Altres vegades, la propietat condiciona decisions que poden o no ser les més oportunes. N’hi ha de ben gestionades, però també de no tan ben gestionades, amb conseqüències o no per als resultats immediats. Se’n poden extreure bones pràctiques i exemples, és clar que sí, com hi ha aspectes que no té cap sentit reproduir.

Per ètica, per honestedat amb la missió i amb els beneficiaris de les entitats no lucratives aquestes s’han de gestionar amb el màxim rigor. L’orientació ha de ser sempre vers les seves finalitats i no sobre els equips humans que les formen, tot i que dels seus valors se n’ha de derivar un respecte màxim cap a les persones.

Només una gestió socialment i mediambientalment responsable té sentit. No es pot obviar la sostenibilitat en el temps, però cal vetllar per l’eficàcia en tot moment. Cal gestionar correctament, però per fer això no cal vincular-se a les empreses perquè, malauradament, moltes no són exemple de gestió ni hi tenen presents certs valors que han d’orientar l’acció de tota ONG.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Calen metges de família, infermeres i especialistes al territori, segons Salut

Barcelona

Els accidents de trànsit augmenten un 16% a l’estiu

Barcelona
MONTSERRAT PALLARÈS
PRESIDENTA DE COCEMFE BARCELONA

“Són les ciutats les que discapaciten les persones quan posen barreres”

barcelona

Nova tècnica quirúrgica pionera, a Figueres

Figueres

Concert solidari a Blanes contra el càncer infantil

blanes
SOCIETAT

El govern crea un registre de vehicles de lloguer amb conductor

Centenari de l’escola de música d’Olot amb tallers per a infants i els seus avis

Olot
SOCIETAT

La pobresa energètica, a debat a Barcelona

SALUT

Creixen del 4% les consultes per al·lèrgia alimentària en deu anys