Societat

Societat

La comarca més jove està d’aniversari

Es compleixen 30 anys de la creació del Pla de l’Estany, que el Parlament de Catalunya havia integrat inicialment al Gironès

La mobilització dels municipis i les maniobres polítiques la van fer possible

El Consell del Pla de l’Estany ha commemorat el 30è aniversari de la creació de la comarca, la més jove de la demarcació, ja que les altres s’havien constituït un any abans. El 1987, el Parlament va aprovar de manera inicial una llei de l’organització territorial en què els onze ajuntaments de l’actual Pla de l’Estany quedaven inclosos a la comarca del Gironès. La distribució s’havia decidit inspirant-se en la ponència del geògraf Pau Vila dels anys trenta, en què no es preveia una comarca pròpia per a la zona de Banyoles. A partir d’aquella aprovació inicial de la cambra catalana, es va obrir un període de mig any per presentar al·legacions al projecte de llei. Durant aquells sis mesos, es van mobilitzar tots els pobles del que ara anomenem el Pla de l’Estany, on es van aprovar acords de ple municipal i es van recollir firmes a favor d’una comarca pròpia. També hi va haver maniobres polítiques dels partits hegemònics a la zona de Banyoles (CiU) i a la resta del Gironès (PSC). El resultat va ser la configuració d’una comarca dominada per CiU que marxava d’un territori aleshores situat en l’òrbita socialista. Finalment, el març del 1988, el Parlament va aprovar la creació de la comarca del Pla de l’Estany (també, les del Pla d’Urgell i l’Alta Ribagorça). El primer president va ser Anton Prat.

Com si fos una acta fundacional, els onze alcaldes de la nova unitat territorial van signar un manifest en què es deia: “Els nostres pobles units des de la més remota edat mitjana per lligams històrics, geogràfics, econòmics, socials, culturals i humans sempre han tingut i tenen consciència d’integrar una comarca natural pròpia, diferenciada i deslligada de qualsevol de les altres.”

La commemoració ha consistit en l’estrena d’una nova imatge gràfica territorial; el muntatge de l’exposició 30 anys de publicacions de la comarca del Pla de l’Estany i una altra mostra dedicada a la història de la seu de l’ens comarcal, Can Puig de la Bellacasa de Banyoles; la creació d’un nou web de turisme de la comarca, i l’acte de lliurament de la segona edició dels premis Homenatge, destinats a empreses i entitats de la comarca. Els guardonats aquest cop han estat el Mas Casadevall, Albert Vilardell i Miquel Pino.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva