Societat

Societat

Ranxo polvoritzat

Un mural sobre la festa de carnaval decorarà una paret al centre de Vidreres

L’artista Teresa Carbonell reprodueix una foto del 1935

La festa major de Vidreres comença el dia 30 amb un convidat estel·lar. És una paret del centre del poble, a l’antic bar Oliva, que s’ha convertit en un mural gràcies a l’habilitat de Teresa Carbonell. L’artista poleix els detalls d’un quadre que decorarà el centre del poble i en què apareixen uns ranxers que preparen les cassoles per celebrar el carnaval.

“L’aerografia és més ràpida que la pintura. És la pintura polvoritzada”, explica Carbonell, veïna de Vidreres des de fa dues dècades, sobre la tècnica per deixar reflectida part de la història local. En una amplada de nou metres i una alçada de catorze, Carbonell hi reflecteix la preparació del ranxo, una festa que se celebra cada any a Vidreres durant el carnaval amb més de dos segles de tradició. La comissió local treballa perquè el ranxo sigui considerada festa patrimonial d’interès nacional.

En el mural de Carbonell, s’hi veuen només tres cassoles. “Es veu com ha canviat. Ara n’hi ha cap a trenta”, explica l’artista, que va acceptar de bon grat la invitació de l’alcalde, Jordi Camps, de fer el mural. “Vam voler homenatjar el bar que hi havia hagut [l’Oliva] i al mateix temps els ranxers del nostre municipi, que representen l’orgull i la tradició del poble”, assenyala el batlle vidrerenc.

Carbonell és docent d’aerografia i dibuix i pintura al centre cívic de Vidreres. Ha impartit classes en molts pobles. Probablement –admet– és una de les obres més grans que ha fet. La dibuixant se cenyeix a una fotografia de Valentí Fargnoli publicada el 1935.

El balcó i les finestres

Dilluns a la tarda, Carbonell ja havia dibuixat una quinzena de persones, incloent-hi els ranxers i alguns nens. Li faltaven el balcó i dues finestres del bar, que va tancar fa uns quinze anys. “Molta gent a Vidreres, més que plaça Lluís Companys, li diu «plaça Oliva»”, diu Carbonell, que agraeix la col·laboració dels empleats municipals a l’hora de prestar-li algunes eines i un camió amb braç articulat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES