Societat

DAVID RODRÍGUEZ

BALLARÍ DE LA COMPANYIA GAUTHIER DANCE A STUTTGART, ALEMANYA

“Cal dinamitzar molt més el sector de la dansa a Catalunya”

És una de les ànimes del festival benèfic de dansa contra el càncer Girona en Moviment, que es farà del 6 al 9 de setembre

L’

Associació Cultural David Rodríguez uneix forces amb Oncolliga per a la lluita contra el càncer. Com neix aquesta col·laboració?
D’una voluntat, per una banda, d’apropar la cultura de la dansa a la societat i, per una altra banda, per ajudar els malalts de càncer i els seus familiars. Malauradament el càncer m’ha tocat de molt a prop i volia ajudar a través de la dansa. Quan vaig presentar el projecte de les gales benèfiques Ballarins de Girona, junts contra el càncer em vaig trobar una fundació acollidora i molt oberta d’esperit, ens vam entendre molt fàcilment. De seguida ens vam posar a treballar, i les gales, l’estiu passat al Teatre de Bescanó, van ser un èxit de taquilla i van emocionar molta gent. La recaptació de 7.500 euros va ser destinada al banc de perruques i als serveis de psicooncologia de la fundació. La resposta del públic em va animar a anar més enllà per dissenyar i dirigir Girona en Moviment.
En què consistirà?
És una oportunitat única per gaudir de la dansa en totes les seves vessants, i per a tota la família. El festival inclou un munt d’activitats, com conferències, cursos intensius de dansa, tallers per a tots els públics o un espectacle especialment creat per a Girona en Moviment: La Piazza. Com a cloenda del festival es farà la gala benèfica Catalunya dansa contra el càncer, el 9 de setembre al Teatre Municipal de Girona. Entre els ballarins catalans participants hi ha Alba Victòria Nadal, Ada González, Aleix Mañé, Yvonne Slingerland, Roger Cuadrado, Carlos Romero, Marc Balló, Anna Roura, Virginia Joëlle López i jo mateix. Al web d’Oncolliga i al del Teatre Municipal s’hi pot trobar tota la informació.
Els diners recaptats aniran a la lluita contra el càncer.
Efectivament, totes les activitats del festival són benèfiques: els cursos intensius, tallers, l’espectacle La Piazza, la gala benèfica... La recaptació total anirà destinada a projectes d’Oncolliga, per a l’ajuda al malalt de càncer i els seus familiars. Vull recalcar que és un honor poder comptar amb la participació voluntària i desinteressada de ballarins, mestres i músics tan reconeguts.
Hi ha prou conscienciació amb el càncer? Ho dic perquè molta gent sap que hi és però no en pren consciència fins que li toca de prop.
Malgrat que la ciència cada vegada avança més i s’estan trobar mètodes de prevenció i curació més eficaços, qui més qui menys té algun familiar o conegut que li ha tocat passar per la malaltia. Evidentment que no tot es pot prevenir, però crec que cal una conscienciació més gran sobre el càncer i una bona educació en salut.
Els noms dels ballarins participants són de primer nivell. Què en destacaria?
Girona està d’enhorabona! És un privilegi acollir ballarins reconeguts internacionalment i d’estils tan variats en una mateixa gala, com el ballet clàssic, neoclàssic, contemporani, jazz o flamenc. Tots ells venen de companyies de primer nivell, i personalment estic molt il·lusionat per compartir escenari amb ells. El festival és també un punt de trobada per a molts ballarins catalans i internacionals que ballen en companyies diferents, i per tant un intercanvi molt enriquidor d’idees i formes de treballar.
Què en queda d’aquell noi de Girona que ha acabat ballant a la companyia Gauthier Dance?
Precisament d’això en parlàvem l’altre dia amb uns amics també ballarins, de com hom canvia molt amb la dansa però segueix essent un mateix. Crec que això és molt important. D’aquell noi de Girona, que va començar a ballar a través de l’Esbart Fontcoberta, en queda la passió i la curiositat per aprendre coses. Em continuen agradant els reptes. Puc dir que he tingut molta sort i em sento profundament agraït de complir un somni. Em queda, també, a pesar de la formació tècnica i de la professionalització, aquell instint impulsiu i visceral de quan vaig començar, o fins i tot d’abans, quan feia teatre o tocava el piano. Em continua fascinant l’escenari i tot allò que s’hi pot comunicar, els nervis entre bambolines, la connexió amb els altres ballarins... I la necessitat de crear.
La dansa és una disciplina prou reconeguda?
A part del seu evident i important component benèfic, Girona en Moviment és també un aparador del fantàstic talent dels artistes d’aquest país. Per què és important això? Doncs perquè creiem que cal dinamitzar molt més el sector de la dansa a Catalunya. Sempre he cregut que fer cultura és també donar feina digna i reconeguda als artistes del país. Aquesta és encara, sobretot en el món de la dansa, una assignatura pendent. Calen noves formes de finançament i millors polítiques culturals i educatives. En l’aspecte acadèmic s’està fent feina molt bona, però cal posar-la a la pràctica. Hem d’aconseguir despertar entre tots aquesta afició per la dansa a Catalunya! Esperem que Girona en Moviment arribi també al cor dels ciutadans i en fem moltes edicions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Investigadors de Sant Pau descobreixen una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol