Societat

El 50% d’adoptats a Europa de l’est, víctima de l’alcohol

Un estudi revela que la meitat dels nens que arriben de Rússia i Ucraïna tenen trastorn alcohòlic fetal

El govern anuncia suport i assessorament a les famílies i formació per als professionals

El juliol de l’any 2016 la llavors consellera d’Afers Socials i Família, Dolors Bassa, anunciava que la Generalitat tenia la intenció de prohibir les adopcions de nens a Rússia i Ucraïna. El motiu era la constatació que bona part d’aquests nens acabaven desenvolupant algun tipus de trastorn cognitiu, de creixement o neurològic a provocat per el consum d’alcohol que havia fet la seva mare durant l’embaràs. Aquesta suma de problemàtiques, que van des de les més lleus fins al que es coneix com a Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF), va portar a la Generalitat, a través de l’Institut Català d’Acoliment i de l’Adopció, a impulsar un estudi amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública i els tres hospitals de referència, que són l’Hospital Clínic, Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu. Es tractava de quantificar el tema per adoptar les mesures corresponents.

Ahir, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, i el subdirector general de Drogodependència, Joan Colom, van presentar els resultats. S’havien enviat cartes a 750 famílies de les quals van contestar 222. Al final, l’estudi es va fer sobre 162 nens d’edats compreses entre els 8 i els 24 anys que havien arribat a Catalunya entre els anys 1998 i 2015. I el resultat ha estat que la meitat d’aquests nens presentaven algun tipus de trastorn relacionat amb el consum d’alcohol i que un de cada cinc, el 20%, havia desenvolupat el Síndrome Alcohòlic Fetal, amb seqüeles que poden anar des de malformacions morfològiques (especialment defectes crànio-facials), retard de creixement i alteracions del sistema nerviós central, que deriven en problemes d’aprenentatge, conductuals i de socialització.

Tot i aquestes dades, la Generalitat descarta ara prohibir les adopcions en aquests països, que han descendit molt en els últims anys. De fet les d’Ucraïna estan tancades des de l’any 2012, excepte en algunes casos, com que sigui un germà biològic d’un nen ja adoptat o que hagi passat una temporada amb la família adoptiva. I en el cas de Rússia, han anat baixant. Tant que l’any passat només es van adoptar 19 nens d’aquest paí.

Russiñol va descartar prohibir les adopcions per un tema de drets de protecció de la infància. “També hem de pensar en aquests nens. Són infants desemparats i per a ells l’adopció internacional és la última oportunitat de viure en família”, va assenyalar ahir.

Un cop presa aquesta decisió, el que sí ha fet el govern és tot un pla d’informació, prevenció i accions per reduir les conseqüències. En aquest pla s’inclouen diferent mesures de sensibilització, però també formació específica adreçada als pediatres i també a psicòlegs i psiquatres perquè puguin avançar en la detecció primerenca. “Si insistim en combatre en el desconeixement que hi ha a nivell professional és perquè és el que les famílies ens expliquen”, va remarcar ahir Russiñol. També es faran guies per abordar el transtorn.

Necessitats especials

El que també farà el departament d’Afers Socials i Família a partir d’ara és formar i valorar les famílies que vulguin adoptar un nen a Rússia o Ucraïna amb els mateixos criteris que se segueixen per assessorar una família que vol adoptar un infant amb necessitats especials. Les famílies que vulguin adoptar en aquests països rebran una informació i una formació específica.

Aquest és el segon estudi d’aquestes característiques que es fa a Europa. El primer es va fer a Suècia i els resultats van ser pràcticament idèntic.

LA XIFRA

162
infants
han estat avaluats en aquest estudi. Es va enviar cartes a 750 famílies i van contestar 222.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada entre el Parc Tramuntana a la Cambra de Comerç de Girona

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA