Societat

El tifó ‘Jebi’ arrasa la meitat occidental del Japó i deixa deu morts i 300 ferits

El principal aeroport del país queda inundat i obliguen a evacuar-ne 5.000 persones

L’impacte sobre l’activitat econòmica crea inquietud a la borsa

El pas del fort tifó Jebi, que va arrasar dimarts la meitat occidental del Japó, s’ha saldat amb almenys deu morts i 300 ferits, segons les últimes xifres, facilitades ahir pel ministre portaveu del govern nipó, Yoshihide Suga. El Jebi, el tifó més poderós que ha arribat al país en els darrers 25 anys, va deixar al seu pas pluges torrencials, desbordaments de rius i vents que van superar els 210 quilòmetres per hora, la qual cosa va provocar nombrosos danys materials en edificis i vehicles.

La majoria de les víctimes –els mitjans japonesos parlaven ja d’onze morts– van morir per caigudes provocades per les ràfegues huracanades o van resultar colpejades per objectes projectats pel fort vent. Les aerolínies nipones van haver de cancel·lar gairebé 800 vols entre dimarts i dimecres, i l’aeroport més afectat va ser el de Kansai (Osaka, a l’oest del país), que es va inundar deixant atrapades 5.000 persones que van ser evacuades ahir en 25 autobusos i un ferri mobilitzat pels bombers i la Guàrdia Costanera. L’aeroport internacional romandrà tancat indefinidament, després que les companyies All Nippon Airways, Japan Airlines i Peach Aviation hagin cancel·lat 184 vols nacionals i internacionals. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va anul·lar un viatge programat a Kyushu, una illa al sud del país, per supervisar la resposta del govern al devastador tifó i va garantir a la seva pàgina de Facebook que faran “tots els possibles” per desplegar els serveis d’emergència i reconstruir les infraestructures danyades.

Més d’1,6 milions de llars van tenir talls en el subministrament de llum a Osaka (oest del país) i en zones limítrofes, com ara la ciutat de Kyoto, per la qual cosa durant la nit les companyies energètiques van treballar per restablir el subministrament de gairebé un 50% dels habitatges afectats, segons va informar el govern.

El tifó també va afectar companyies com Daihatsu Motor, que va haver d’aturar la producció a les fàbriques situades a Kyoto i Osaka, i la tecnològica nipona Panasonic, que va suspendre l’activitat a la prefectura de Shiga.

El potencial impacte del tifó en l’activitat econòmica del país ha generat inquietud entre els inversors de la borsa de Tòquio, que ahir va caure un 0,51%. Alguns centres comercials van tancar les portes i també van resultar afectats llocs turístics de les ciutats d’Osaka, Kyoto i Nagoya, i el parc d’atraccions d’Osaka, Universal Studios Japan.

LES XIFRES

1,6
milions
de persones van tenir talls en el subministrament elèctric a la ciutat d’Osaka.
0,51
per cent
va caure la borsa de Tòquio ahir per l’impacte en l’economia que va tenir el tifó ‘Jebi’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt