Societat

Societat

Llaç groc dolç a Sant Feliu

El pastisser guixolenc Lluís Chamorro ha adaptat el símbol per la llibertat de presos i exiliats amb una massa de brioix farcida de nata i crema catalana, i sucre acolorit pel damunt

Ha corregut la veu i en venen força

Els llaços grocs han esdevingut una de les icones de l’any, un recordatori de la situació de presos i exiliats per causes polítiques que remet a sabors que poden oscil·lar entre el salat i l’agre dels que els reivindiquen, fins a l’amargor de fel dels que els arrenquen i la sensació que també els queda aleshores als que els tornaran a posar. Però després de la visita de l’escamot maresmenc que va netejar de llaços el passeig i la rambla Vidal de Sant Feliu, a banda de l’actuació intensa del CDR Guíxols per restituir-los, un pastisser local, Lluís Chamorro, ha trobat la fórmula per endolcir la disputa a la sobretaula.

“Llaços grocs de brioix, crema cremada i nata. Si ens els mengem no els podran arrencar!”, anunciaven el cap de setmana passat al seu Instagram, un aparador virtual que ajuda a atreure clients de fora, però que no substitueix encara el real de la pastisseria Gironès, al carrer Clavé. Dissabte i diumenge passat, les postres van tenir molt bona acollida i es van exhaurir. I Chamorro explicava que, al llarg d’aquesta setmana, n’han anat venent per sobre del ritme habitual, a més de créixer les visites –també de clients que no havien vist mai per la pastisseria–. Les vendes entre setmana han anat bé, i ahir també en van vendre uns quants, mentre molts passejants s’aturaven per observar la versió XXL que havien plantat a l’aparador. També han rebut diverses comandes per a avui i per a la Diada nacional.

“No són dates de gaires encàrrecs”, admet el pastisser, amb 30 anys d’ofici i 14 al capdavant del negoci. “La gent es preocupa més per les coques de Sant Joan, la mona de Pasqua, els panellets de Tots Sants o els tortells de Reis, i en altres èpoques van més refiats.” Però ja fa diversos anys que barrina per innovar també de cara a l’Onze de Setembre –l’any passat va versionar el tradicional pastís de les quatre barres reformat com a estelada, i en fa dos va promoure donatius per a Intermón Oxfam que també van reeixir–. Enguany tot indica que l’ha encertat al mig de la diana: per a aquest cap de setmana n’ha incrementat la producció i per a la Diada ja compta que n’hauran de preparar “molts més”.

Respecte a la recepta, diu que és similar a la de qualsevol tortell. Pasta de brioix amb llard perquè sigui més amorosa. I una cobertura de sucre groc acolorit. El farcit estàndard de crema cremada i nata es pot modificar, com és habitual, però per encàrrec, amb crema i prou, només de nata o amb l’opció de trufa, i en tres mides diferents. Però no la forma: hi ha altres postres per a la resta de gustos.

Chamorro ha assumit el risc que algun client se senti indisposat i reivindica la llibertat de mercat d’adquirir-lo o no. I també la llibertat de creació de cada pastisser, per innovar i expressar el seu sentiment en l’obra, com qualsevol altre artista. Però de moment, tots els retrets que ha rebut són virtuals, i en una proporció inferior als elogis, a la xarxa i també de viva veu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona