Societat

En Comú demana treure del Codi Penal el delicte contra els sentiments religiosos

El senador Joan Comorera presenta una moció a la cambra alta on afirma que aquest supòsit “limita sensiblement” la llibertat d’expressió

Podem pregunta al govern sobre la “incomunicació” de Willy Toledo durant el seu arrest

En Comú Podem ha registrat aquest dijous una moció al Senat on proposa derogar l’article 525 del Codi Penal, el que castiga les ofenses als sentiments religiosos i pel qual està sent investigat l’actor Willy Toledo.

Comorera considera que aquest article del Codi Penal “limita sensiblement” la llibertat d’expressió d’aquelles persones que realitzin “sàtires” de caràcter religiós.

En Comú Podem argumenta que a Espanya hi ha una llibertat religiosa real, amb la qual cosa aquest article és innecessari i respon a “una concepció arcaica de predomini del pensament religiós”.

La formació recorda que el Consell d’Europa, després de l’atemptat contra la redacció de la revista satírica a Charlie Hebdo a París el 2015, va subratllar que “l’ús de la sàtira, la informació o les idees que poden ofendre, xocar o pertorbar, inclosa la crítica religiosa, estan emparades per la llibertat d’expressió.

El senador considera “inadmissible” que al segle XXI se segueixin incoant procediments penals “per preteses ofenses a sentiments religiosos”. “Molts fan seu el lema de Je suis Charlie i, no obstant això, estan disposats a mantenir en el nostre ordre jurídic un delicte per ofenses religioses”, ha lamentat.

Pregunta al govern

En Comú ha presentat la iniciativa al Senat espanyol el mateix dia que Willy Toledo ha declarat davant un jutge de Madrid que va admetre una querella de l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians contra ell per “cagar-se en Déu i en la Verge”. La policia va detenir l’actor dimecres a la tarda per ordre del magistrat per portar-lo a declarar aquest dijous, després que negués a comparèixer al jutjat en dues ocasions.

En paral·lel, Unit Podem ha registrat al Congrés una pregunta la govern espanyol sobre la “incomunicació” de Willy Toledo durant el seu arrest.

L’actor ha denunciat aquest matí després de sortir en llibertat del jutjat que no s’ha pogut reunir amb el seu advocat durant les 20 hores que ha durat la seva detenció. És per això que ha anunciat que es planteja emprendre accions legals.

En aquest context, els diputats d’Units Podem Gloria Elizo i Eduardo Santos han registrat una pregunta per escrit a l’executiu perquè expliqui els motius pels quals no s’ha permès l’entrevista entre el detingut i el seu advocat.

El grup parlamentari Units Podem-En Comú Podem-En Marea lamenta que la incomunicació sigui “una pràctica habitual i consolidada de les forces i cossos de seguretat del’Estat als centres de detenció”. “Actualment, l’accés dels advocats a les persones detingudes depèn de la bona voluntat de la policia, cosa que limita molt el dret de defensa”, assenyalen.

Els diputats recorden que, d’acord amb l’article 520.6 de la Llei d’Enjudiciament Criminal, l’advocat de la defensa “pot entrevistar-se reservadament amb el detingut, inclús abans que li prengui declaració la policia, el fiscal o l’autoritat judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

CRÒNICA

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona