Ruscalleda aposta perquè la dona es vindiqui a la cuina
La xef del restaurant Sant Pau participa en un debat de la càtedra de gastronomia de la UdG en què es detecten canvis en els rols femenins en la gastronomia tot i que la societat no els facilita
El 13% dels restaurants amb estrelles Michelin a Catalunya tenen dones xefs al capdavant, mentre que el 55% de les graduades a les escoles de cuina i hostaleria són dones. Les xifres, aportades pel director del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, a l’inici de la taula rodona sobre el paper de la dona a la gastronomia, organitzat per la càtedra de gastronomia de la UdG, realitzat ahir al migdia a La Mercè, il·lustren una realitat que està supeditada, com en altres professions d’exigència, a uns horaris que impedeixen la conciliació familiar i la consecució d’un “èxit” que molts cops la dona no persegueix per “actitud”. Així, la xef del restaurant Sant Pau, amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda, va reivindicar el paper de la dona als fogons i la seva excel·lència, tot recordant que “en clau d’èxit, continua sent una raresa que sigui una dona”. També va donar valor, en positiu, a aquesta “sensibilitat femenina” i ho va exemplificar amb arrossos i samfaines. La sommelier del Celler de Can Roca i millor professional del 2017, Audrey Doré, va rebatre que “s’estan diluint pel que fa a vins per a homes i per a dones” i ho va atribuir a una qüestió generacional. “Som menys competitives i pensem més en l’equip i no en ser davant”, van coincidir Diade Dodd, presidenta i cofundadora de l’ IGCAT, i Audrey Doré. També referint-se als tòpics sobre sensibilitat, l’arquitecta Natali Canas ho va exportar al món del disseny. Per la seva banda, la periodista Tana Collados va destacar que, si bé es detecten canvis, la societat i les empreses no ho faciliten. “La predisposició social és que l’home triomfi i, si les dones som ambicioses, està mal vist”.
Audrey Doré i @tanacollados reflexionen sobre les tendències en la viticultura i la gastronomia: "hi ha una filosofia de retorn a les arrels, de recuperació de lo propi" #DonesGastronomiaUdG pic.twitter.com/iMJqEv8YC6
— Càtedra GCT (@catcalonge_UdG) September 17, 2018