Societat

Aposta per la potenciació de la formació professional

L’AMB, integrada dins la Fundació BCN FP, ha signat un conveni per destinar 247.400 euros a fomentar-la, fer-ne difusió i facilitar les estades a l’estranger

L’Àrea Metropolitana de Barcelona aposta per la promoció dels estudis de formació professional com una de les mesures que entren dins el seu marc de competències, que, entre altres objectius, persegueix la promoció de la millora de les estratègies d’ocupació i inserció com un element clau de reducció de les desigualtats i reactivació econòmica del territori.

En el marc de la col·laboració amb la Fundació BCN Formació Professional endegada l’any 2015, aquest any ha consolidat un acord estable que permet ampliar l’àmbit d’actuació de la fundació, de Barcelona ciutat, a tot el territori metropolità. Aquest acord reafirma l’aposta per la formació professional i el que representa per al territori i el desenvolupament del seu teixit productiu, així com per a les persones i la millora de la seva ocupabilitat a l’AMB. Per tant, l’anàlisi des de la perspectiva metropolitana com a unitat funcional ha de permetre abordar sinergies territorials, econòmiques i formatives que des de l’àmbit local difícilment es poden detectar.

Per portar a terme aquesta ampliació territorial de la Fundació BCN Formació Professional s’ha signat un conveni dotat d’un fons de 247.400 euros per a l’any 2018 i que té com a principals objectius fomentar la innovació en l’FP, potenciar la relació amb l’empresa i desenvolupar la recerca aplicada per donar suport a centres i i preveure l’encaix de l’FP amb sectors emergents.

Paral·lelament també es vol potenciar la internacionalització dels centres FP del territori i fer promoció per visibilitzar l’FP com una opció de futur. A més, l’AMB vol tenir un paper d’assessorament a municipis i entitats en aquesta matèria.

La col·laboració entre la Fundació BCN i l’AMB s’ha traduït en el disseny de MetròpolisFPlab, un projecte innovador que apropa l’FP al món laboral en què els alumnes donen resposta a reptes reals d’empreses del territori. Amb l’extensió metropolitana també s’han resolt 10 projectes en el pla de mesures i innovació i 40 centres d’FP de municipis metropolitans han participat en el premis Emprèn. A més, s’han incorporat els agents del territori a la Taula Sectorial de Formació Industrial. També es dona suport a centres i empreses de l’AMB per a pràctiques i inserció laboral, i ja hi ha 12 centres de 10 municipis de l’AMB adherits al Consorci Erasmus i 4 centres al programa TLN. Finalment, s’ha publicat la Guia de l’oferta formativa a l’AMB 2018-2019 i un mapa interactiu dels centres educatius de l’AMB.

Anna Esteller. Mànager de desenvolupament d’RH d’AMES

“Ens calen més alumnes”

Fundada l’any 1951, l’empresa AMES, ubicada a Sant Feliu de Llobregat, es dedica a la fabricació i venda de components metàl·lics sinteritzats, relacionats sobretot amb el sector de l’automoció.

Quin és el perfil de professional que necessiten?

El d’FP de mecànic, que és un pilar en la nostra empresa. Però no n’hi ha gaires d’especialitzats i menys amb els requisits exigents, ja que tenim una tecnologia molt avançada.

És per això que des de l’any 2000 aposten per l’FP dual?

Sí, durant el primer any l’alumne està un mes a l’empresa i fa les altres hores a l’escola però el segon any s’està moltes hores a l’empresa. Això els dona, a més de formació, rutines normatives perquè alguns venen molt jovenets.

Al final del contracte quants es queden a l’empresa?

La ràtio sol ser d’un 40% però canvia cada any i de fet ha anat disminuint perquè ha baixat el nombre d’alumnes.

Així, els calen més sol·licituds?

I tant. Ens calen molts més alumnes. Durant la crisi n’hi havia molts, i de diferents edats, però ara no tants. Les campanyes informatives i les de promoció són necessàries.

Àlvar Rex Guanyador del premi FPemprèn 2017

“L’FP realitza els teus projectes”

Àlvar Rex, representant l’Institut de Nàutica de Barcelona, va ser guanyador del premi d’energia, sostenibilitat i medi ambient amb el projecte Click water, dels premis FPemprèn. Aquests són un reconeixement públic als millors projectes empresarials realitzats per estudiants de formació professional dels instituts i centres d’FP de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Què el va portar a presentar-se al premi?

El meu centre ja s’hi havia presentat en altres ocasions i em van animar a fer-ho. A més del premi, el que és important és que ja tens un projecte, amb un pla d’empresa i amb tot un bagatge. No és només una ratlla al currículum.

L’FP pot ajudar a realitzar els projectes personals?

Exacte. Pot servir per reinventar-se, preparar-se per a un futur professional i també tirar endavant projectes que sempre has tingut al cap i que no saps com fer realitat.

Creu que ha canviat la visió que es té de l’FP?

Sí que ha canviat respecte a fa uns anys però encara és necessari que es facin accions i promocions sobretot per a persones que, en una edat més avançada, com els 40 o 50 anys, poden estar en un moment determinat i hi poden trobar una sortida.

Collboni: “Uns recursos humans que s’adapten al mercat de treball”

El vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Jaume Collboni, destaca la importància de potenciar i dignificar els estudis de formació professional perquè, segons assegura, aquesta promoció permetrà tenir “uns recursos humans que es puguin adequar a les necessitats que vagi presentant el mercat de treball. Per altra banda, el representant de l’AMB destaca que aquest tipus de formació ofereix a molta gent “la garantia de complir amb el seu projecte laboral”.

Finalment, Collboni recorda que els projectes premiats en el FPemprèn reivindiquen la formació professional i demostren que aquesta pot ser una opció de primer nivell per als alumnes que volen adaptar-se al mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva