Societat

Colau topa amb un nou conflicte amb la Guàrdia Urbana

La majoria de l’oposició clama contra la dissolució dels antiavalots

La mesura també suscita el rebuig sindical

Que les relacions entre el govern d’Ada Colau i la Guàrdia Urbana de Barcelona no són precisament harmonioses, ja fa molt temps que va deixar de ser un secret per esdevenir una evidència. Capítols com ara l’eclosió de la problemàtica dels manters han alimentat la desconfiança d’una part del cos respecte del govern municipal en aquest mandat, situació que ara s’ha vist agreujada per la decisió, encara no consumada, de dissoldre la unitat de suport policial (USP), els també mal anomenats “antiavalots”. És una mesura controvertida internament que ahir també es va poder constatar que s’ha convertit en un maldecap polític per a Colau, després d’un debat a la comissió municipal de Presidència i Seguretat. En el seu transcurs es van aprovar fins a tres proposicions diferents –presentades per Cs, el PSC i el PP– en què s’instava l’executiu local a fer-se enrere en el desmantellament de la unitat. Els comuns i la CUP van ser els únics que s’hi van oposar. El rebuig, doncs, entre les forces amb representació al consistori, és majoritari.

Entre l’argumentari que va utilitzar l’oposició, hi va haver una certa coincidència a qualificar la decisió de “populista” i a dir que només té com a propòsit consumar el que vas ser un compromís de BComú en la passada campanya. Per dir-ho a l’inrevés, la tesi d’aquests grups és que el desmembrament de la unitat no respon a criteris tècnics, sinó merament electorals. No cal ni dir que això no va ser acceptat pel comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, que va recordar que la UPS serà substituïda per un nou contingent, la URPE –unitat de reforç a la proximitat i emergències–, que, a més d’ordre públic, també actuarà en tasques preventives o de contingència major.

Però això tampoc convenç als sindicats, representants dels quals van ser ahir a la comissió per fer sentir el seu malestar. Un d’ells, Eugenio Zambrano (CSIF), va revelar que en les negociacions que mantenen amb el govern aquest ha proposat que només el 10% dels 150 agents de l’UPS passin a la nova unitat. Per Zambrano, això obeeix a una voluntat de fer una “purga”. “Volen una policia política” conclou.

Fins a 103 narcopisos clausurats

Que el de la seguretat pública és un dels debats del moment a la política barcelonina en espera de les municipals, també va quedar patent en un altre punt de la mateixa comissió d’ahir. Va ser quan el comissionat Amadeu Recasens va haver de comparèixer, a instàncies de l’oposició, per donar compte de la represa de l’activitat delictiva que s’ha produït d’un temps ençà a la ciutat. Sobre això es van recordar xifres, com ara que a Ciutat Vella aquest increment delinqüencial ha estat del 30% respecte de l’any passat, o que, avui dia, a Barcelona es registren fins a 21 fets delictius cada hora. Recasens va rebatre les acusacions d’inacció amb unes altres dades que mostren una orientació diferent, com ara que la Guàrdia urbana ha incrementat del 14% les detencions a Ciutat Vella, o que s’hi han clausurat 103 narcopisos enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona