Societat

Troben el tercer refugi antiaeri de Figueres

L’han localitzat amb les obres de la plaça de l’Estació i s’afegeix als descoberts a les places del Gra i de Josep Pla

El refugi antiaeri de la plaça de l’Estació de Figueres es va localitzar divendres passat arran dels treballs de reforma de l’entorn de l’estació que s’estan efectuant des de fa algunes setmanes. De l’espai se’n tenia constància i, de fet, estava documentat. Fins al moment es tenia coneixement de dos espais més de refugi antiaeri, els de les places del Gra i de Josep Pla.

De tots ells, el de la plaça del Gra es va restaurar l’any 2013 i actualment es pot visitar. Però el primer que es va fer visible va ser el de la plaça Josep Pla, que va ser trobat l’any 1990 quan s’estava urbanitzant aquell espai públic. En aquest cas no es va optar per fer-lo visitable. S’hi podria accedir a través d’una trapa i interiorment té forma de laberint. No és el cas del de la plaça del Gra, en què l’habitable protegit té forma de U.

El refugi antiaeri de la plaça de l’Estació té forma rectangular i s’hi podia accedir a través de dues escales, una a cada banda. Les mides de l’habitacle són de setze metres de llarg per uns tres metres d’ample.

Des de la mateixa troballa s’està treballant per avaluar la possibilitat de convertir el nou refugi en visitable, tal com es va fer amb el que va aparèixer sota la plaça del Gra. Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Figueres sospesaran i quantificaran el cost d’habilitar entrades d’aire per fer l’espai subterrani visitable i d’instal·lar una bomba d’aigua per desaiguar en cas d’inundació i calcularan si es podrien habilitar unes escales amb les mesures de seguretat suficients com a accés al refugi. De l’informe que en facin, els responsables polítics decidiran si obrir-lo i fer-lo visitable.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va assegurar ahir que amb la troballa es recuperava una part de la memòria històrica de la ciutat. “L’Ajuntament farà tot el que sigui necessari per conservar i donar valor a la troballa i compaginar-ho amb la finalització de les obres de millora dels accessos a l’estació de tren “, va manifestar.

LA DATA

19.10.18
Troballa.
El refugi antiaeri de la plaça de l’Estació de Figueres va ‘reaparèixer’ divendres passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva