Societat

La crònica

Les ganes de blaus i malva

Torra: “Girona és un centre de coneixement, de cultura, de serveis i també de llibertat”

Les camises blau Ter, malva i les blau marí havien de ser l’ànima tricolor de la plaça del Vi de Girona. Però la pluja, que va persistir gran part del primer cap de setmana de Fires de Sant Narcís, va obligar a suspendre ahir la tradicional actuació castellera. Una diada emblemàtica que la ciutat s’ha fet molt seva i en la qual hi havia ganes i expectació per tornar a veure els Marrecs de Salt com a colla amfitriona, i amb els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró com a convidades. L’aigua que queia, però, va fer que el caliu que havia d’omplir la plaça es traslladés a sota les voltes, amb les terrasses dels bars que es van emplenar de públic i de castellers, que van aprofitar per esmorzar, fer el vermut i més d’una xocolata calenta.

L’excap de colla dels Minyons, Màrius Boada, lamentava el mal temps i no haver pogut actuar enguany a Girona, “una ciutat que per a nosaltres és gairebé casa nostra”. Mentre mirava el cel amb un esperit de resignació que era unànime, recordava que el primer cop que havien vingut a la diada de Fires es remuntava al 1996 i que, en les diverses ocasions, sempre s’han sentit “molt ben acompanyats”. Hi afegia que si la meteorologia ho hagués permès havien previst per ahir, entre altres, el 2 de 9 amb folre i manilles i provar el primer pilar de 8 amb folre i manilles de la temporada.

També resguardats, però en el tram de just davant la llibreria Les Voltes, hi havia la veïna de Maçanet de la Selva Maria Teresa Pons, membre junt amb el seu marit dels Capgrossos de Mataró. Havien vingut amb tren amb la filla i el net, de 3 anys i mig, amb la il·lusió sobretot que el petit hagués vist l’actuació a Girona. Coincidien que és “una jornada molt maca”, que en diferents cites anteriors havia fet un sol esplèndid i tenien en ment l’estampa d’una plaça sempre abarrotada de gent.

Les construccions castelleres havien de començar a les 11.30 h i, tal com estava previst, mitja hora abans va arribar el president de la Generalitat, Quim Torra. El vehicle oficial va aparcar a la plaça, on l’alcaldessa, Marta Madrenas, el va anar a rebre. Es van saludar i van intercanviar les primeres paraules sota un paraigua ben gironí que alçava Madrenas, d’una tela amb les mítiques façanes de l’Onyar. Els dos es van dirigir a l’entrada de l’ajuntament, on Torra va conversar amb la cap de colla i el president dels Marrecs, Iruna Rigau i Sebastià Morató. La presència de Torra de seguida va cridar l’atenció i diversos nens i nenes s’hi van voler fotografiar. Després d’un retrat col·lectiu el president es va ajupir, va animar la mainada a agafar-se tots en rotllana i, mentre feien pinya, els va demanar a tall de confidència que no s’oblidessin mai de “portar Catalunya al cor”.

El president i Madrenas van pujar a continuació a dalt, on Torra va escriure al llibre d’honor de la ciutat. Un text de 15 frases, en el qual elogiava Girona com “un centre de coneixement, de cultura, de serveis i de llibertat” i concloïa amb “un record emocionat” al president Carles Puigdemont i a la resta de “compatriotes” privats de llibertat o forçats a l’exili. “A tots ells dir-los que no ens aturarem fins que siguin lliures. I el nostre poble, també”, reblava en la part final.

De portes cap enfora, Sergi Font, dels Marrecs, confirmava públicament per micròfon que la diada s’havia d’anul·lar per la pluja. Va agrair l’assistència de les colles i va desitjar que l’any vinent es pugui actuar “amb normalitat” i “el temps ens respecti una mica més”. Tot seguit, Torra, Madrenas i diversos regidors del consistori (Eduard Berloso, Eva Palau, Pep Pujols, Maria Àngels Planas i Lluc Salellas) van celebrar una recepció amb els caps de colla i els presidents de cadascuna –Rigau i Morató, dels Marrecs; Cugat Comas i Jordi Marquès, dels Capgrossos; i, per part dels Minyons, un dels dos caps de colla, Arnau Boada, i la presidenta, Isolda Sucarrats–.

Coincidint amb l’Any del Xuixo es van treure plates amb aquest típic dolç gironí de crema, cafès i sucs naturals. Torra va aprofitar aquest moment de distensió per preguntar als castellers com els estava anant tot i es va interessar per quines construccions haurien alçat ahir –en el cas dels Marrecs, la intenció era tornar a culminar alguns dels castells que han completat amb èxit en les millors actuacions de la història de la colla, com per exemple el cinc de vuit i el dos de vuit amb folre–.

Al migdia Torra i Madrenas van tornar a obrir els paraigües i van anar caminant a la plaça Independència, on es van aturar per fer un cafè al Boira. El recorregut a peu va recordar la passejada pel centre de la ciutat de Puigdemont d’ara fa un any, just abans de marxar a Brussel·les. I, ja després del toc i amb una cortina d’aigua que seguia, un cotxe els va passar a recollir i els va portar fins a la Fira de Mostres, on van visitar els expositors d’aquesta 57a edició.

La pluja sí que va donar treva a la tarda, quan va tenir lloc un vistós espectacle al carrer que va ajudar a treure una petita part d’aquella humitat que calava. El Jardí de la Infància va ser a les 19.30 h el punt d’inici de les lluminàries: una vital escenificació amb foc a càrrec del Taller de Magnèsia. El recorregut va estar en tot moment acompanyat de la música de reminiscències medievals d’Els Berros de la Cort. Els primers efectes van arribar amb l’encesa de torxes, fanalets penjats dels arbres i múltiples detalls amb flama tant a dalt de la muralla com d’altres a peu de carrer que ajudaven el públic a seguir el trajecte. A tots ells, se’ls va repartir una flor de paper blanca, amb una espelma a dins que multiplicava en la foscor els punts de llum. Des de la plaça de Jacint Verdaguer es van fer enlairar fanalets més grans; i un cop a la zona dels Jardins de Fora Muralla hi va haver l’eclosió final, amb desenes de construccions de tela amb foc a dins, flama tant a la part superior de troncs com en estructures de filferro, també en uns pals situats als marges i amb el colofó d’unes boles de foc en moviment, com si fossin un pèndol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva