Societat

Troben els dos muntanyencs al límit de la mort

Els excursionistes tenien hipotèrmia i congelació a les extremitats

“Al límit.” Aquest és l’estat en què van arribar ahir a quarts de deu del matí a l’hospital transfronterer de la Cerdanya els dos muntanyencs perduts des de dissabte quan baixaven del cim del Puigpedrós, segons el diagnòstic que van fer els metges que els van reconèixer. Els dos excursionistes, una dona de 43 anys i un home de 57, van ser rescatats per un equip de la gendarmeria francesa que els va poder localitzar des de l’aire amb l’ajuda d’un helicòpter. Segons sembla, quan els van veure, els dos muntanyencs no es movien, fet que en un primer moment va fer témer el pitjor. Quan van aterrar i van poder arribar fins a l’objectiu, van trobar l’home i la dona conscients però molt desorientats.

Havien suportat quasi quaranta-vuit hores a més de dos mil cinc-cents metres d’altitud, envoltats de neu i amb temperatures que van baixar fins als 10 graus negatius. La roba d’abric que portaven i els aliments sòlids i líquids que tenien a la motxilla els van permetre resistir. De totes maneres, els metges de l’hospital cerdà els van diagnosticar una hipotèrmia i també petites congelacions a les extremitats. Després d’estabilitzar-los i de tenir una bona recuperació de la hipotèrmia, es va decidir traslladar els dos muntanyencs a l’hospital del Sagrat Cor, que actua com a centre de referència de l’hospital de la Cerdanya per a les lesions de congelació. Els metges de l’hospital barceloní avaluaven ahir el grau de lesions.

La millora de les condicions meteorològiques d’ahir al matí va facilitar el desenllaç positiu de la recerca i en aquest sentit va ser clau poder fer volar els helicòpters, tant de Bombers de la Generalitat, com de la gendarmeria francesa. Els dos excursionistes van ser localitzats a la zona coneguda com el Malforat, en un vessant diferent de la muntanya per on tenien previst baixar en direcció al refugi de Malniu, lloc del qual havien sortit.

Els Bombers de la Generalitat avaluaran ara les circumstàncies del rescat per decidir si el fan pagar a la parella d’excursionistes. Segons s’ha dit, el factor de la temeritat tindria un pes important en aquest cas perquè el guarda del refugi de Malniu va desaconsellar als muntanyencs que sortissin dissabte per la boira i la neu que ja queia a la muntanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona