Societat

Hinojosa presenta un pla de 15 mesos per reduir el soroll

L’Ajuntament de Sarrià demana que els tècnics de la Generalitat valorin si les mesures que proposa la indústria paperera són les adequades

També es vol estudiar si és possible rebaixar terminis

La pilota és des d’ahir al teulat de la Generalitat, en el que està resultant un feixuc camí per eliminar les molèsties provinents de l’activitat de la fàbrica d’Hinojosa de Sarrià de Ter. La indústria ha presentat a l’Ajuntament un pla d’actuacions i un calendari per reduir la problemàtica dels sorolls; unes mesures que, segons els tècnics contractats per l’empresa paperera, podrien fer-se realitat en un període de 15 mesos. L’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula, explica que abans que el consistori decideixi si accepta o no el pla, volen que els tècnics de la Generalitat els aconsellin i els diguin si les propostes d’Hinojosa són les adequades i si el termini per executar-les es podria reduir.

Fajula afegeix que el pla inclou, entre altres mesures, fer un tancament de totes les màquines que hi ha al terrat de l’empresa i aïllar els motors de la maquinària que està a tocar de l’avinguda de França. L’objectiu d’aquest pla d’actuació és, en definitiva, que la fressa que causa la paperera s’ajusti a l’ordenança de sorolls de Sarrià de Ter, la qual es basa en un mapa acústic (s’hi detalla el màxim de decibels permesos a cada zona del terme). Actualment Hinojosa emet uns 58 o 59 decibels. Aquest nivell no sobrepassa els límits de l’àrea industrial on està. El problema, però, és que aquest soroll va més enllà i està afectant una zona residencial, de tal manera que aquesta preval en aquest cas sobre la industrial, i Hinojosa haurà de baixar als 50 decibels.

“Ser més estrictes”

La problemàtica de sorolls i males olors que genera la paperera es va abordar ahir en una reunió a la seu de la Generalitat, a Girona. Hi va assistir Fajula; el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sarrià, Josep Maria Viladomat; una tècnica del consistori, Esther Ferrero; la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius; el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, i la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández.

Tal com sol·licita l’equip de govern de Sarrià, la Generalitat es va comprometre a oferir assessorament tècnic a l’Ajuntament per comprovar si el pla que ha formulat l’empresa és viable i pot ser eficaç i, alhora, veure si els terminis són els correctes o es podria demanar que es redueixi el calendari. En aquest sentit, el govern català elaborarà un informe per determinar si les propostes són factibles i les idònies.

La Generalitat, paral·lelament, estudiarà si pot ser més “estricta” amb Hinojosa pel problema de les pudors, aprofitant que una nova normativa europea obliga a revisar les autoritzacions al sector de les papereres. Rius va subratllar que aquesta pot ser una “oportunitat” per incloure més prescripcions restrictives (per exemple, segons especifica Fajula, a l’ordenança d’olors de Sarrià). I finalment, Rius va concloure que, ara per ara, el tancament cautelar de les instal·lacions no està sobre la taula, sinó que treballen amb la fita d’aconseguir “resoldre les problemàtiques”.

Procés similar per les olors

El passat 18 d’octubre va tenir lloc una reunió també a múltiples bandes, en la qual Hinojosa va presentar el pla d’actuació per erradicar el tema de les pudors. La trobada va tenir lloc a l’ajuntament de Sarrià. Hi van prendre part els tècnics de soroll i olors de la Generalitat, membres de la paperera, representants municipals acompanyats de l’equip extern que els està assessorant, així com els especialistes en aquesta matèria de les empreses que han estat contractades per la paperera, les quals estan acreditades pel govern català. Els tècnics d’aquestes companyies han estat els encarregats de realitzar les auditories de sorolls i de pudors. Els assistents van fer un intercanvi d’impressions i els tècnics van aprofitar per exposar quina metodologia havien fet servir i quins són els resultats que s’esperen.

Tal com ja es va anunciar el 5 d’octubre en una reunió veïnal, el consistori volia, abans de prendre una decisió, “el ple compromís, la implicació en el cas i l’opinió de la Generalitat”, que és la responsable d’atorgar la llicència ambiental. En la problemàtica d’olors, de fet, l’Ajuntament seguirà el mateix procediment d’esperar la presentació del pla proposat per l’empresa i les garanties de la Generalitat, abans de decidir si l’accepta.

LES DATES

31.07.15
Hinojosa va anunciar la compra de la planta de Sarrià que pertanyia a Torraspapel (va tancar el 2014).
15.02.17
Els veïns van iniciar una recollida de firmes perquè Hinojosa revisés els seus processos per disminuir pudors i sorolls.
20.07.17
El consistori va sancionar per primera vegada l’empresa amb 900 euros pel soroll que causava.

“Volem tenir la certesa que les accions funcionaran”

Un cop finalitzada la reunió d’ahir i interrogat per la sensació que n’extreia, Fajula va destacar: “Crec que des de l’Ajuntament hem de continuar estirant el carro per tal que es resolgui la problemàtica d’Hinojosa i que la Generalitat ens ajudarà en tota la part tècnica.” Hi va afegir que els tècnics del govern català ja estan estudiant “exhaustivament” el pla d’actuació per reduir els sorolls, presentat per la paperera: “La Generalitat té més mitjans per dirimir si amb les mesures plantejades per l’empresa arribarem a bon port i si podem pressionar per tal que els terminis per aplicar-les siguin més petits. Volem tenir la certesa que les accions que proposa la indústria funcionaran.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva