Societat

Vall d’Hebron usa imants per reduir les incisions en cirurgia pediàtrica

La nova tècnica implantada a l’hospital barceloní es tradueix en menys dolor i menys cicatrius

L’ideòleg d’aquest instrument és el doctor argentí Guillermo Domínguez

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha presentat aquest matí una nova tècnica del servei de cirurgia pediàtrica que usa imants per moure teixits i òrgans, fet que permet treballar més fàcilment i reduir el nombre d’incisions. “És un concepte bàsic però útil”, ha afirmat el cap de la secció de cirurgia digestiva i toràcica pediàtrica, el doctor Carles Giné, en la presentació d’aquesta nova tècnica, que mitjançant un imant que s’enganxa a les vísceres permet moure els teixits d’una forma menys invasiva. Aquest instrument fa la funció d’una pinça quirúrgica però es pot dirigir des de l’exterior amb un imant més potent i aconsegueix reduir el nombre de talls.

“Menys incisions significa menys dolor i menys cicatrius”, ha subratllat Giné, que a més de destacar la reducció del dolor postoperatori i les facilitats per treballar que atorga l’imant, ha posat en valor la reducció de cicatrius. “En nens tenim l’obsessió de deixar les mínimes marques possibles de cara a la vida adulta”, ha subratllat.

Aquesta tècnica ha permès que operacions com l’extirpació de la vesícula biliar, que anteriorment requeria entre 3 o 4 incisions, es pugui fer amb una sola incisió pel melic.

El maneig de l’instrument és molt senzill, segons Giné, que també ha destacat la millora en la precisió: “Quan exposes millor els teixits, l’execució quirúrgica és més precisa i per tant més segura per al pacient”.

L’imant, que està unit a una pinça que s’enganxa a les vísceres o teixits que es vulgui moure, s’introdueix a través del tall que es fa per introduir la càmera o altres aparells i permet ampliar l’espai dels cirurgians per treballar, ja que és menys aparatós que una pinça quirúrgica.

Giné ha destacat la versatilitat d’aquesta tècnica, que es pot usar en molts tipus de cirurgies, però ha subratllat que estan treballant per millorar-la, ja que el diàmetre de l’imant (10 mil·límetres) en ocasions és massa gran per a certs casos pediàtrics. És per això que ha anunciat que estan treballant en un imant més petit, de 5 mil·límetres, que s’adapti a totes les situacions.

En aquest sentit, Giné ha recordat que en cirurgia pediàtrica no se solen fer incisions de més de 12 mil·límetres i ha subratllat que un dels objectius és fer cada vegada menys incisions i més petites.

La roda de premsa ha comptat, també, amb la presència d’Alba, una nena de 7 anys a qui se li va practicar una cirurgia amb aquesta tècnica, i la seva mare, Lucía, que s’ha mostrat satisfeta pel resultat, ja que amb una sola incisió umbilical se li va extirpar la vesícula biliar sense que amb prou feines hagi quedat cap cicatriu.

L’ideòleg d’aquest instrument és el doctor argentí Guillermo Domínguez, que fa anys que usa aquesta “cirurgia sense empremtes” en adults.

La secció de pediatria del Vall d’Hebron la va importar el 2016 i de moment és l’únic hospital a Espanya que l’utilitza.Giné s’ha mostrat optimista amb les oportunitats que obre aquesta tècnica: “Les possibilitats que s’obren són immenses, estic convençut que d’aquí a uns anys la introducció d’imants dins del cos serà una pràctica quirúrgica habitual en tots els hospitals”.

A més de reduir la invasivitat, l’imant pot tenir altres funcions, com recuperar les agulles de les ferides suturades



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona