Societat

Fan obres per transformar en local comercial l’antic Cafè Royal de Figueres

L’edifici emblemàtic de la Rambla afronta la segona fase de rehabilitació, ara enfocada a la planta baixa

Està catalogat com a bé cultural d’interès local

L’edifici de l’antic cafè Royal torna a estar d’obres perquè afronta la segona fase de rehabilitació, ara per deixar a punt la planta baixa i poder convertir aquest bé cultural d’interès local (BCIL) en un local comercial. L’estiu de l’any passat, el propietari de l’edifici catalogat va fer les obres de la primera fase de rehabilitació, que va afectar la façana superior, que es va restaurar, i els pisos, que sembla que aniran destinats a oficines. El cafè Royal es va tancar el 22 desembre de l’any 2016, després de molt de temps de litigis entre la propietat, la família Miquel, i l’arrendatari, Josep Matas. El 2016 hi va haver, precisament, un acord perquè el llogater deixés el bar malgrat que una sentència li permetia continuar explotar-lo fins al 2020.

El cafè, que hauria fet al llarg de l’any passat els 100 anys de la seva obertura (el 1917), va tenir a les seves cadires personatge com ara Salvador Dalí, Luis Buñuel i Carles Fages de Climent. Sent alcalde Santi Vila, es va iniciar el procés de declaració del cafè com a BCIL. Finalment, el ple, ja presidit per Marta Felip, va declarar-lo BCIL sense atendre cap de les al·legacions que havien fet el propietari, Amadeu Miquel, i el llogater, Josep Matas. El propietari demanava, llavors, arxivar l’expedient, mentre que l’arrendatari demanava que la protecció del cafè Royal abastés tota la planta baixa de l’edifici.

El grup municipal d’ICV havia canalitzat el moviment Salvem el Royal, que va provocar que Santi Vila iniciés la preservació que va acabar amb la declaració com a BCIL, a experts de la Universitat de Barcelona. Aquell informe, que va ser dirigit per la doctora en filosofia i lletres Mireia Freixa, catedràtica d’història de l’art de la UB, recomanava preservar els elements modernistes o que “li donen un to modernista, com ara l’arrambador, diversos elements de fusteria, com ara portals i lleixes, penjadors metàl·lics, miralls, anuncis comercials i el paviment”. Amb l’acord municipal de l’any 2013, el consistori es va comprometre a preservar tots els elements històrics “en la mesura del possible”.

LA DATA

1917
Es funda el cafè Royal, que va veure passar Dalí, Buñuel i Fages de Climent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia