Societat

Denuncien identificacions injustificades de joves migrants no acompanyats

Tres entitats afirmen que aquesta situació es produeix a l’estació de Girona i a la zona de la biblioteca Carles Rahola

Lamenten l’estigmatització del col·lectiu

“Prou racisme institucional, criminalitzar i perseguir joves!” i “Prou controls racistes als nostres barris. Tothom és de casa. Benvingudes”. Són els lemes que es podien llegir en dues pancartes que es van exhibir ahir en un acte convocat a Girona pel col·lectiu juvenil La Forja, l’Espai Antiracista de Girona-Salt i la Plataforma Girona Acull. Les tres entitats van denunciar que “s’estan produint identificacions policials injustificades” envers el col·lectiu de menors migrants no acompanyats i joves extutelats per la DGAIA. Pel que fa a la capital gironina, han detectat que aquesta situació es dona principalment en dos punts: a l’estació de Renfe i a l’entorn de la biblioteca Carles Rahola. El portaveu de Girona Acull, Karim Sabni, va posar l’exemple que, recentment, la policia es va emportar a una roda de reconeixement diversos d’aquests joves que eren a l’estació “pel simple fet que havien d’agafar el tren per anar a uns cursos a Figueres”. En aquest sentit, Sabni va subratllar que és habitual la presència de menors i joves migrants a l’estació perquè és un punt de referència i de trobada entre ells; també és un lloc de refugi ja que a dins hi fa calor, hi tenen wifi de franc i a vegades és on els passen a recollir els seus tutors. I, en relació amb la Carles Rahola, va afirmar que “van a diverses de les activitats que s’hi fan”.

Tant Sabni com la portaveu de La Forja-Gironès, Carla Costa, van exposar que arreu del país estem assistint a l’arribada de nois i noies, procedents majoritàriament del Marroc: “Es troben en una situació molt vulnerable i haurien de rebre l’empara de les institucions.” Consideren, en canvi, que sovint “veuen vulnerats els seus drets i se’ls sotmet a identificacions policials i a una atenció mediàtica que n’agreuja l’estigma”.

També argumenten que “el treball social i educatiu amb aquests joves és deficitari o està marcat per la improvisació per diverses raons, per exemple perquè els serveis estan desbordats o els professionals que els han d’atendre són insuficients”. A banda, van criticar algunes intervencions polítiques que, segons el seu parer, no contribueixen a la situació. Van posar el cas del regidor de Seguretat de Girona, Eduard Berloso, que en el ple de dilluns va parlar de “problemes d’inseguretat” a la ciutat “creats per menors no acompanyats”. Va ser en resposta a dues preguntes de l’oposició sobre molèsties als veïns a la zona de les Casernes i de la biblioteca, i episodis de vandalisme a Sant Narcís.

LA XIFRA

77
associacions, partits i sindicats s’adhereixen a un manifest de solidaritat amb els joves fet per les tres entitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó