Societat

Els “armilles grogues” aixequen les barreres dels peatges a la Catalunya del Nord

Mor un manifestant a les protestes contra la pujada de taxes dels carburants a França

Reclamen que s’abaixin els impostos i avisen que no deixaran de mobilitzar-se fins que el govern de Macron actuï

Els transportistes francesos, acompanyats d’altres col·lectius, han aixecat les barreres dels peatges de la Catalunya del Nord a més d’altres d’arreu de França aquest dissabte. L’acció respon al malestar que hi ha entre el sector per l’elevat preu dels carburants i també per exigir una baixada d’impostos per part de l’executiu d’Emanuel Macron.

Més de 120.000 persones participen en el moviment conegut com el dels “armilles grogues”. Un dels manifestants ha mort aquest matí després que la conductora d’un cotxe li hagi donat un cop a una altra persona.

Entre els punts que han acumulat més persones protestant hi ha els principals peatges com el d’El Voló o el dos de Perpinyà. Un dels manifestants, en Gérard Autet, ha lamentat l’actitud del govern francès i ha reclamat que “s’actuï ràpid” per acabar amb una situació que ha qualificat “d’insostenible”. “Ells viuen molt bé, amb sous molt alts, però la gent del carrer no pot pagar la benzina”, ha reblat.

Des de primera hora del matí d’aquest dissabte, centenars de persones de diferents col·lectius han aixecat les barreres dels peatges de la Catalunya del Nord. Es tracta d’una protesta que s’estén arreu del territori francès i que respon a les queixes per part de diferents gremis, liderats pels transportistes, pels alts preus dels carburants. “No podem pagar la benzina, i el problema és que el 60% del preu són impostos del Govern”, lamenta en Gérard Autet.

I és que el govern d’Emanuel Macron, assegura Autet, no ha fet “res de res” per millorar la vida dels francesos. “Al contrari, jo estic jubilat i només veig com la meva pensió cau mentre que els preus de qüestions bàsiques no paren de pujar”, assenyala. Per això han decidit mobilitzar-se i donar suport a la convocatòria inicial dels transportistes, en un moviment nascut a les xarxes socials. De fet, en els peatges d’El Voló i de Perpinyà s’hi podien veure pancartes en defensa de diferents gremis.

També s’han preparat diverses protestes en centres comercials i benzineres. L’objectiu, diuen els concentrats, és aconseguir que ningú posi benzina, pagui un peatge o compri en una gran superfície comercial. “Volem que el senyor Macron no rebi els diners d’aquests impostos que ell ens carrega”, assenyala Autet.

Una dona atropellada

A la localitat de Pont de Beauvision, a la demarcació de la Savoya, una dona ha mort atropellada mentre es manifestava. Segons expliquen alguns mitjans francesos, una dona s’ha posat nerviosa quan els concentrats han colpejat el seu cotxe i ha accelerat perquè, diuen, havia de portar la seva filla al metge.

El primer balanç del ministeri de l’Interior francès és de disset ferits a més de la dona morta.

L’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, va dir dijous que és al costat de la protesta: “Hi seré dissabte”, va escriure al seu blog.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona