Societat

El 14% de les dones han estat víctimes de violència sexual

Un informe d’Amnistia Internacional revela que el 67% dels agressors són amics, coneguts o familiars de la víctima

La violència contra les dones és un degoteig que no cessa. Les xifres a l’Estat espanyol són esfereïdores, segons Amnistia Internacional (AI), que ahir va revelar que quasi el 14% de les dones residents a l’Estat de 16 anys o més (en concret un 13,7%) han estat víctimes de violència sexual al llarg de la seva vida per part de parelles, exparelles o tercers. Si parlem de violència només dintre la parella, la xifra de dones que han estat víctimes de violència sexual s’enfila al 8,1%. Un 7,2% de dones han estat víctimes de violència sexual per part de persones amb qui no mantenien cap relació. El 97,5% dels agressors eren homes.

Aquestes xifres es desprenen d’una macroenquesta que Amnistia Internacional va fer el 2014. En aquell moment a l’Estat hi havia 23.733.999 dones residents, segons dades de l’Instituto Nacional de Estadística, cosa que vol dir que 3.251.567 d’elles van ser víctimes de violència sexual.

Si parlem de xifres actualitzades, AI va assegurar ahir que entre el gener i el juny d’aquest 2018 s’han denunciat 788 violacions, més de quatre denúncies al dia. Segons dades del Ministeri de l’Interior, hi ha hagut un 28,5% més de denúncies que en el mateix període del 2017. S’ha passat de 5.083 el 2017 a 5.731 en el mateix període el 2018.

Diada aquest diumenge

Amnistia Internacional va presentar ahir a Madrid el seu informe sobre la violència sexual a l’Estat espanyol, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que serà diumenge. Segons aquest informe, les xifres sobre agressions sexuals també són alarmants. Diu AI que fora de l’àmbit de la parella un 46,43% de les violacions les perpetren homes coneguts o amics de la víctima, i un 20% dels agressors són un familiar. Això vol dir que quasi un 67% dels agressors són homes propers a la víctima. Només en un 18,57% dels casos els violadors són homes completament desconeguts.

L’entitat denuncia la manca de polítiques públiques a l’Estat espanyol i un recorregut ple d’obstacles i prejudicis a què s’enfronten les dones que són víctimes de violència sexual. La por de no ser cregudes, l’estigmatització i la manca de confiança en les autoritats col·loquen l’Estat espanyol per sota de la mitjana europea en el nombre de denúncies presentades per violència sexual, segons AI.

A Catalunya, diu AI, s’han produït alguns avenços, com ara la llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista; la creació de centres d’atenció especialitzats, i l’adopció de mesures en els àmbits de la seguretat, treball i salut. No obstant això, “seguim identificant deficiències, com són la manca d’un protocol de coordinació interinstitucional sobre violència sexual”. AI, per això, demana al govern i al Parlament que treballin per desplegar mesures concretes.

LA XIFRA

788
violacions,
més de quatre denúncies al dia, hi ha hagut a l’Estat des del gener fins al mes de juny d’aquest 2018.

Maten una dona al Vendrell

Homicidi per aclarir

Els Mossos investiguen l’homicidi d’una dona de 49 anys que dimecres van trobar morta al jardí de casa seva al Vendrell amb un cop molt fort al cap. La policia sospita com a primera hipòtesi que l’autor del crim podria ser el seu fill, un noi de 19 anys suposadament amb problemes mentals. La víctima va ser descoberta dimecres al vespre quan una veïna seva va veure el cos estès a terra al jardí de la casa unifamiliar, situada al carrer Mimosa, a la urbanització Nou Vendrell.

Nova sentència polèmica a Lleida

L’Audiència de Lleida ha condemnat per abús sexual i no per violació els dos nois acusats de violar una noia a Vielha l’agost del 2017. La sala els condemna per abús i no per violació tot i no haver-se cregut els acusats, que en la seva declaració van assegurar que les relacions sexuals havien estat consentides, i creure’s la víctima, que durant el judici va explicar que els demanava plorant i repetidament que no la penetressin però no va poder oposar més resistència per falta de forces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona