Societat

Identifiquen una diana terapèutica per tractar el càncer de pàncrees més freqüent

Investigadors de l’IDIBAPS i del Centre de Regulació Genòmica determinen el paper clau d’una proteïna en el creixement de l’adenocarcinoma ductal

Es tracta d’un tumor poc freqüent però que representa la quarta causa de mort per càncer

Investigadors de l’IDIBAPS i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) han identificat una proteïna com a possible diana terapèutica en el tipus més freqüent de càncer de pàncrees, l’adenocarcinoma ductal, que representa el 90% dels tumors pancreàtics. Malgrat ser un tumor poc freqüent, el de pàncrees suposa la quarta causa de mort per càncer a tot el món. És molt agressiu i té mal pronòstic am els tractaments actuals. L’IDIBAPS explica en un comunicat que les teràpies dirigides poden oferir una nova via per disposar d’estratègies més eficaces.

L’estudi analitza el patró de la proteïna DYRK1A, que pertany al grup de les proteïnes quinases, que regulen diferents vies de senyalització i la seva activació anormal juga un paper clau en la progressió del càncer. Les proteïnes quinases constitueixen un tipus de dianes terapèutiques entre les més eficaces en càncer i han estat àmpliament estudiades en diferents tipus de tumors, però el paper de la proteïna DYRK1A no havia estat caracteritzat.

Els investigadors han analitzat el patró d’expressió d’aquesta proteïna en models animals i amb mostres de pacients i han determinat la seva funció i el seu mecanisme d’acció.

Els resultats mostren que la proteïna juga un paper clau en el creixement de les cèl·lules tumorals del càncer estudiat. L’estudi ha permès observar que la quinasa DYRK1A té una elevada expressió en el càncer de pàncrees que està correlacionada amb l’expressió del receptor de membrana de les cèl·lules tumorals, c-MET. Inhibint la proteïna s’aconsegueix reduir la progressió del tumor, ja que es limita la proliferació cel·lular. Això succeeix tant en estudis in-vitro amb línies cel·lulars com en models animals.

L’estudi, publicat a la revista Gut , l’han coordinat Cristina Fillat, cap del grup Teràpia Gènica i Càncer de l’IDIBAPS, i Susana de la Luna, cap del grup de Senyalització i regulació gènica del CRG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot