Societat

Milers de persones es manifesten contra la violència masclista

Aquest 2018, sis dones han mort a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles

Associacions i organitzacions volen posar l’accent enguany en “les violències institucionals: les legislatives, executives i judicials”

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, la majoria dones, s’han manifestat aquest diumenge al matí pel centre de Barcelona per protestar contra la violència masclista amb el lema “Juntes soscavem l’ordre patriarcal” convocades per la plataforma Novembre Feminista. La manifestació ha arrencat sobre el migdia des de la plaça Universitat i s’ha dirigit fins al passeig Lluís Companys, en un ambient festiu i reivindicatiu.

La membre de Novembre Feminista Laia Rosich ha explicat que aquest any la reivindicació “es vol centrar en les violències institucionals: les legislatives, executives i judicials” i per això la manifestació ha acabat davant el palau de Justícia de Barcelona.

Les participants en la marxa han corejat lemes com “Disculpin les molèsties, ens estan assassinant”, “no és un arravatament, és un assassinat” i “si ens toquen a una, ens toquen a totes”. També han portat pancartes amb lemes com “ja n’hi ha prou d’agressions contra les dones”, “hem decidit no callar” i “ens volem vives, combatives i rebels”. Només aquest 2018, sis dones han mort a Catalunya a mans de les seves parelles o exparelles.

En la primera fila de la manifestació han marxat només dones, i més enrere algunes de les autoritats, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Elsa Artadi; el president del Parlament, Roger Torrent; i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada; a més de càrrecs de tots els partits polítics.

“A l’aixecar la catifa de les violències masclistes s’ha fet evident que les lleis són insuficients, s’ha de canviar-les, però no n’hi ha prou amb això, el poder executiu ha de fer efectives les mesures amb dotacions pressupostàries i la justícia ha de superar el model patriarcal que redueix les penes als violadors”, ha denunciat Rosich.

Sobre això, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha recordat que la Generalitat ha impulsant el Pla Nacional Contra la Violència, que està en procés d’elaboració, i ha anunciat que el Govern “posarà una partida pressupostària addicional perquè un dels problemes que hem tingut ha estat una falta de concreció en aquest tema”.

La manifestació ha conclòs davant del palau de Justícia de Barcelona, on les convocants han llegit un manifest que ha abocament dures crítiques contra el sistema judicial “que nega la gravetat de la violència masclista”.

Després de les actuacions musicals i teatrals que han tancat la manifestació, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat que “cada vegada som més al carrer i hi ha una nova generació de dones, i també de nois joves, que està decidida a acabar amb el masclisme”. “El que falta és que les institucions, que encara són profundament patriarcals i masclistes, afrontin les reformes necessàries per adaptar-se a aquesta realitat”, ha conclòs.

El president del Parlament, Roger Torrent, que també ha participat tant a l’acte institucional com en la manifestació, ha informat que del començament d’any ençà s’han presentat 13.800 denúncies per violències masclistes, és a dir, 46 diàries a Catalunya, i sis dones assassinades.

“És una realitat que ens explota en els morros. Són dades esgarrifosos que interpel·len a les institucions i a la ciutadania”, ha assenyalat Torrent, que ha apel·lat “al compromís dels homes que són els culpables d’aquesta violència masclista, per això tenim l’obligació de reconèixer aquesta situació i actuar”.

A Tarragona, un centenar de persones s’han manifestat per rebutjar les violències masclistes. Des de la Plataforma 25-N, organitzadora de la protesta, han denunciat que les dones mortes en el conjunt de l’Estat espanyol són superiors a les 44 víctimes registrades, atès que aquestes dades només quantifiquen les dones mortes a mans de la seva parella o exparella sentimental. “Denunciem que realment són 80 dones i infants assassinats a l’Estat i 21 als Països catalans”, ha apuntat Elisabet Sánchez, membre de la plataforma.

Els manifestants, encapçalats per una pancarta amb el lema ‘Enderroquem el patriarcat’, han iniciat la marxa a la plaça Corsini de Tarragona i han recorregut la Rambla amb consignes a favor de la lluita feminista. Entre elles, crits reivindicatius com ‘vosaltres masclistes sou els criminals’ o ‘no morim, ens assassinen’. La protesta ha culminat a les portes de l’Ajuntament tarragoní, a la plaça de la Font, on els organitzadors han llegit un manifest.

Les feministes han denunciat que el sistema patriarcal genera violència masclista i que les xifres de dones mortes són superiors als registres oficials, perquè aquestes diuen, no inclouen les treballadores sexuals mortes o els infants assassinats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona