Societat

SOCIETAT

Emoció republicana

L’Auditori de Girona s’omple durant l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis del setmanari “La República”

“Tots som el republicà de l’any perquè vam anar a votar l’I d’Octubre”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Quim Torra, ha clausurat la primera edició dels Premis Republicans concedits a l’Auditori de Girona pel setmanari “La República”, després d’una emotiva i intensa cerimònia de dues hores. Ha estat l’Auditori de les grans ocasions per acollir un acte destinat a homenatjar les víctimes de la repressió de l’Estat i alhora a fer un reconeixement a ciutadans i entitats que treballen per a la construcció d’un país millor. La nit ha comptat també amb la intervenció del president Carles Puigdemont des de la Casa de la República de Brussel·les.

L’acte, conduït pels periodistes Xantal Llavina i Igor Llongueres, ha obert amb la intervenció del director de “La República”, Carles Ribera, que ha agraït l’esforç a tot l’equip que fa possible que la publicació arribi cada dissabte al quiosc i els diumenges es reparteixi amb El Punt Avui. En primer lloc, el setmanari, que ja fa set mesos que és als quioscos, ha distingit a tots els que no podien ser-hi, és a dir, els presos i els exiliats: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel. Precisament la intervenció del president Puigdemont ha estat un dels primers moments emotius de la jornada. “Espero que la propera edició pugui compartir-la personalment amb tots vosaltres aquí a l’Auditori”, ha desitjat Puigdemont. Prèviament, la seva esposa, Marcela Topor, ha parlat per agraïr el reconeixement i encoratjar a continuar el camí cap a la República.

A aquesta llista de Premis d’Honor de La República s’hi han afegit dos noms més: Tamara Carrasco i Adrià Carrasco, castigats per dues ordres judicials que els restringeixen els moviments, i que han mostrat el seu agraïment a través d’un vídeo. El premi, lliurat pels sotsdirector de “La República”, Pere Bosch, ha estat recollit pels pares i mares de Tamara i Adrià, que han recordat que avui els ha tocat a ells i demà en poden venir d’altres al darrere, en relació amb la repressor de l’Estat.

Votació popular

Tot seguit, els presentadors han anat desgranant els premis decidits per votació popular. En primer lloc, el Premi Reflexió Republicana, concedit a Jordi Borràs pel seu compromís cívic com a fotoperiodista. El premi ha estat lliurat pel president de la delegació a Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura. Borràs ha agraït el premi, recordant que els fotògrafs “són més de fets que no pas de paraules”.

Després ha arribat el torn del Premi al Mèrit Republicà, que ha distingit l’equip de salvament de Proactiva Open Arms. El guardó l’ha lliurat la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, i ha servit per a fer una reivindicació contundent: “ni una sola vida a la deriva”.

El Premi República Popular ha estat per a l’Associació de Municipis per a la Independència, i ha esta recollit pel seu president, Josep Maria Cervera, i per la seva vice presidenta, Montse Fornells. Els ha lliurat el director del Punt Avui, Xevi Xirgo. En el seu parlament, Cervera ha deixat clar que “amb premis o sense premis estarem sempre al costat de la República”.

Pel que fa al Premi República de les Arts, el premiat és Valtoniyc, que ha enviat el seu agraïment des de Brussel·les. Ha lliurat el guardó el president del consell d’administració de Maig 2001, editora del setmanari la República, del diari l’Esportiu i de la revista l’Econòmic, Lluís Simon, i l’ha recollit en nom de Valtoniy el cantant Miquel Abras.

Recta final

Ja en la recta final de l’acte ha arribat el moment de concedir el Premi 1 d’Octubre, atorgat a Lluís Llach pel seu compromís cívic i polític. Llach, que no ha pogut recollir el guardó personalment, ha enviat un vídeo cedint el premi a Dolors Bassa i delegant en la seva germana, Montse Bassa, l’encàrrec de recollir-lo. Ha lliurat el premi el conseller delegat d’Hermes Comunicacions, l’editora d’El Punt Avui, Joan Vall. En el vídeo Llach ha afirmat “cada vegada que visito la Dolors a la presó em pregunto perquè ella hi és i nosaltres no”.

La nit també ha tingut un record especial per a la desapareguda Muriel Casals, Premi Memòria Republicana. Ha lliurat el premi Lídia Vidal, vice presidenta del consell d’administració d’Hermes, i l’ha recollit el vice president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha llegit unes ratlles de Jordi Cuixart escrites des de la presó de Lledoners en les quals animava a seguir l’exemple de Casals.

I, finalment, l’Auditori ha aplaudit la concessió del Premi Republicà de l’Any a Jaume Roures per la seva trajectòria professional compromesa i destacada. Ha lliurat el premi el president del Consell d’Administració d’Hermes Comunicacions, Jaume Vidal. Roures, molt emocionat, ha dedicat la distin ció als seus fills “per ser-hi en els moments difícils”. També ha pujat l’escenari el president Quim torra que ha clausurat l’acte amb un parlament. Torra ha insistit en què l’1 d’Octubre s’ha de recordar com una victòria a tots nivells. Fins i tot una victòria des de les presons “d’on prové el missatge elèctric de la dignitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia