Societat

El Pirineu català penjarà el cartell de “complet” pel pont

Comença una temporada de neu històrica per les nevades del novembre

El volum de reserves pel pont puja un 5%

A Lleida la campanya d’esquí nòrdic serà de 173 dies i la d’alpí, de 144, un rècord

Pel pont de la Puríssima, es podrien ocupar pràcticament les 26.000 places disponibles entre hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i places de càmping (principalment bungalous) del Pirineu, tant lleidatà com gironí. Un inici espectacular per a la temporada d’esquí més llarga dels últims anys, perquè ja va començar amb les nevades de fa un parell de setmanes. Per posar-ne un exemple: les reserves a les cases rurals estan anant a bon ritme i es preveu que voregin la plena ocupació. En el cas de la Garrotxa i la Cerdanya, ja han penjat el cartell de “complet”, segons la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, mentre que les del Ripollès tenen una ocupació d’entre el 85% i el 90%, una dada que confien a incrementar amb les reserves d’última hora. El mateix passarà amb els hotels de muntanya i els càmpings. El volum de reserves augmentarà en un 5% respecte al 2017, segons l’Associació d’Agències de Viatges (Acave).

Tot dependrà del nombre d’esquiadors i amants dels esports d’hivern, que tot fa pensar que seran milers. I més tenint en compte que, gràcies a les noves tecnologies, en moltes estacions ja es poden comprar els forfets per internet, cosa que permetrà estalviar-se algunes cues.

El pont de la Puríssima donarà el tret de sortida a una temporada de neu que es preveu increïble i que en gran part ha començat aquest cap de setmana i acabarà per Setmana Santa, que enguany també és força tard, del 14 al 21 d’abril, tot i que algunes estacions d’esquí nòrdic ja havien obert abans.

Al Pirineu de Lleida ja cataloguen la nova temporada 2018/19 com la més llarga de la història, amb 173 dies d’esquí en la modalitat de nòrdic. A les estacions d’alpí, la campanya serà de 144 dies, si tenim en compte les pistes que s’han obert aquest cap de setmana (la majoria, divendres), i s’allargarà fins dilluns de Pasqua.

500 quilòmetres

Les onze estacions d’esquí del Pirineu de Lleida sumen 500 quilòmetres esquiables, amb 245 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic. L’obertura tan primerenca de les estacions de nòrdic i les dates de Setmana Santa de l’any vinent, a mitjan abril, fan augurar que la temporada serà de rècord, amb gairebé sis mesos d’esquí. La Diputació de Lleida preveu consolidar els resultats de la campanya anterior, que va ser la millor dels darrers 12 anys, i vol incrementar la venda de forfets per superar el llindar dels que es van vendre l’any passat (1.350.000).

Boí Taüll, per posar el focus en una estació, va començar la temporada d’hivern ahir, amb el 70% de pistes i el 80% de remolcs oberts. També ha obert l’snowpark i el jardí de neu. En aquesta estació, com a la majoria, hi ha ara, i hi haurà pel pont, abundància de neu, i neu bona, gràcies a un “extraordinari mes de novembre climatològic”. Espot i Portainé van obrir divendres amb una jornada de taquilles obertes per als primers esquiadors, que estrenaven les pistes gratuïtament. Les dues estacions posen en marxa enguany un sistema de recollida selectiva de residus.

Boí Taüll, que estrena gestor, ha fet –i farà encara avui– una oferta especial: forfets al preu únic de 20 euros al dia per als adults i gratuïts per als nens de fins a 15 anys.

La Molina, una de les estacions que pertanyen a FGC, estrena també el forfet check-in, que permet comprar-lo per a un segon dia a les màquines de l’estació, sense passar per taquilles. També a Andorra es viurà una temporada especial, amb les finals de la copa del món d’esquí, de l’11 al 17 de març.

LES XIFRES

245
pistes
d’esquí alpí hi ha a les estacions de Lleida. En total, 500 quilòmetres.
6
mesos
durarà la temporada aquest any, ja que Setmana Santa és del 14 al 21 d’abril.
1,3
milions
de forfets es van vendre l’any passat a les estacions lleidatanes.

La carretera de la collada, tancada al tram ceretà

Les obres de construcció d’un pont al tram ceretà de l’eix pirinenc mantenen tallada la carretera de la collada de Toses, entre l’hotel i l’encreuament de l’accés al túnel del Cadí (E9), a Alp i Urtx. I els veïns de la Molina estan preocupats, perquè temen que aquest nucli d’Alp es col·lapsi de vehicles ara amb l’inici de la temporada d’esquí. El tancament d’aquest tram obliga a desviar-se cap a la Molina (GIV-4082) els conductors que provenen de la banda ripollesa, és a dir, bona part dels que venen de les comarques gironines, i que es dirigeixen cap a Puigcerdà, cap a l’accés a Andorra, cap a l’antiga frontera i cap a les estacions de Guils Fontanera i les nord-catalanes. És també una carretera molt utilitzada pels conductors de camions de les comarques gironines. El Ministeri de Foment té previst obrir aquest tram després del pont de la Puríssima, tot i que les obres es van iniciar al maig i s’haurien d’haver enllestit en tres mesos. A la banda ripollesa de la collada, l’eix pirinenc també està tallat parcialment en dos punts: l’un, per refer un talús esllavissat; l’altre, per corregir el radi de gir d’un revolt. En aquest cas, però, el pas està regulat amb semàfors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA