Societat

Girona podria perdre 24 policies per les prejubilacions

El nou decret del govern espanyol repercutiria en el 17% de la plantilla de la policia municipal

L’alcaldessa lamenta que l’Estat “penalitzi” els ajuntaments

300.000 euros de més ha de pagar l’Ajuntament en Seguretat Social

L’aprovació per part del govern espanyol del reial decret que facilita que els agents municipals es puguin prejubilar a partir dels 59 anys suposa un daltabaix per a la policia local de Girona. El cos podria perdre un 17% dels efectius d’una plantilla de 141 treballadors, és a dir, 24 agents i comandaments, que disfrutaran d’un descans merescut després de prop de 40 anys treballant al servei del ciutadà. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, celebra que els efectius es beneficiïn d’aquesta mesura, però alhora carrega contra el govern espanyol. “No és una bona notícia per als ajuntaments, tot i que és evident que és positiu per a les persones afectades, però vull dir que s’ha fet molt malament”, lamenta Madrenas. Afirma que, de la manera com s’ha previst, els consistoris podrien perdre un gros important de la plantilla. “Ho han fet sense encomanar-se a res ni a ningú”, assegura. Amb aquesta decisió, el govern espanyol fa que l’Ajuntament de Girona hagi d’assumir més costos en concepte de Seguretat Social per assumir aquestes despeses i garantir que els policies continuïn percebent el seu sou ara ja prejubilats. En un càlcul aproximat, segons les estimacions de l’Ajuntament de Girona, podria suposar una despesa d’uns 300.000 euros. Uns diners que el govern espanyol no ha previst compensar als consistoris perjudicats en cap cas. “Segons quines decisions polítiques prenen, no els interessa quines afectacions tindran sobre el territori”, i això, segons Madrenas, “és lamentable”. “De nou, el govern d’Espanya gira l’esquena a les necessitats dels municipis, quan saben que els ajuntaments són les administracions més properes als ciutadans, ja que veiem els problemes i les dificultats concretes que tenen”, lamenta l’alcaldessa de Girona, que retreu a l’Estat que els tornin “a penalitzar”.

Dotze efectius nous

Abans de la decisió del govern estatal, l’Ajuntament ja tenia previst incorporar cinc agents, que passaran a formar part del cos de la policia municipal a partir del juny. Són efectius que estan fent el curs a l’Escola de Policia de Mollet del Vallès, i que sortiran en breu de l’acadèmia. Així mateix, ja estava previst que des d’ara fins al febrer s’obrís la convocatòria per cobrir set places més de policia municipal. Es completava així la dotzena de places que el consistori havia preparat per a l’exercici 2019. “Sort que teníem això previst, però igualment, tot de cop, perdre el 17%, suposarà un problema”, diu Madrenas, que ja avança que treballaran conjuntament amb l’Associació Catalana de Municipis i amb la Federació Catalana de Municipis per emprendre mesures. L’alcaldessa remarca que no seran mesures en contra dels drets que han adquirit els policies que es poden prejubilar, sinó orientades a “reduir les dificultats” que suposa la mesura per als municipis. “Prou castigats estem, i ara ens penalitzen encara més”, lamentava Madrenas.

LES FRASES

Segons quines decisions polítiques prenen, no els interessa quines afectacions tindran sobre el territori
De nou, el govern d’Espanya gira l’esquena a les necessitats dels municipis
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Volem un concepte de policia pròxima i dirigida a reduir allò que molesta la ciutadania
Joan Jou
cap de la policia municipal de girona

1.000 multes per l’ús del telèfon mòbil al volant

Quan falten pocs dies perquè s’acabi l’any, el cap de la policia local de Girona, Joan Jou, juntament amb la sotscap, Irene Alcaide, va fer ahir balanç de les diverses actuacions que ha dut a terme el cos policial de la ciutat durant el 2018. En matèria de trànsit, destaca, per exemple, que els agents han arribat a multar fins a 1.000 conductors que feien servir el telèfon mòbil. També s’han posat 1.500 denúncies a vehicles aparcats damunt la vorera, 250 més a altres conductors que havien estacionat en passos de vianants i 750 a persones que havien deixat el cotxe en un lloc reservat per a minusvàlids.

En matèria de seguretat ciutadana, l’inspector Jou també va voler destacar els bons resultats de la campanya per lluitar contra els furts i robatoris en zones comercials (com ara l’Eixample, el Barri Vell i Sant Narcís). Jou explica que, aquest any, la policia es desplaça fins a les botigues per agafar denúncies in situ, i que al llarg del 2018 ja se n’han recollit 350 i s’han pogut detenir més de 200 lladres. Alguns dels quals s’empescaven diverses estratagemes –com ara fer servir perruques– per evitar que els descobrissin pispant.

Per acabar, el cap de la policia municipal també va remarcar que els agents han estat “més bel·ligerants” a l’hora de combatre les ocupacions d’habitatges a la ciutat de Girona. Jou explica que arreu de la ciutat ja hi ha 25 comunitats de veïns on la policia patrulla –s’han fet 4.900 vigilàncies– i que s’han denunciat 95 casos d’ocupacions il·legals.

Creen un grup específic contra la incivilitat

Òscar Pinilla

La policia local de Girona ha creat un grup especial de quatre agents especialitzats en incivilitat. És el model cap a on vol caminar el cos policial, segons va explicar el seu cap, Joan Jou. “És un concepte de policia, volem ser així: pròxima i dirigida a reduir allò que molesta la ciutadania”, assegura. “Si els veïns ens diuen que no volen que al seu barri hi hagi joves que consumeixin marihuana o altres substàncies al carrer perquè els crea inseguretat, doncs volem treballar per resoldre-ho”, afirma el cap de la policia municipal. Segons les dades del cos, enguany han tingut 53.000 requeriments de la ciutadania. Dels quals, 29.000 han generat un servei i 24.000, sols informació. D’aquests 29.000, un 31% han estat per incompliment de les ordenances municipals, com ara consumir alcohol o drogues a la via pública. La policia local treballa per posar fi a aquesta incivilitat amb un tipus de policia de proximitat. Aquesta tasca incisiva ha provocat que s’hagin detectat un 11% més d’actes que suposen un incompliment de les ordenances: 580 per incivilitat, 385 actes relacionats amb animals, 200 per sorolls i 50 per terrasses a la via pública sense autorització.

300 euros de multa

Pel que fa al petit consum, que és on la policia municipal té especial incidència, s’han expedit 1.800 actes i, en concret, per drogues, 1.200, dada que suposa un augment d’un 7% respecte a tot l’any 2017. “L’increment respecte a l’any passat es deu al fet que hem destinat més efectius a la vigilància”, assegura Jou. Per tant, això no vol dir que hi hagi més gent al carrer consumint marihuana o altres substàncies. L’import de la multa en aquests casos és de 300 euros la primera, 600 la segona, 900 la tercera i així successivament, tot i que el cap de la policia assegura que no hi ha gaire reincidència. Per a la mainada d’entre 14 i 18 anys que no sigui reincident hi ha mesures alternatives com ara treballs socials en benefici de la comunitat, si bé la majoria de denunciats per consum de drogues a la via pública són joves majors d’edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Estat destina 700.000 euros a reparar els danys del temporal al litoral gironí

GIRONA
societat

Minut de silenci a Vic per rebutjar la mort d’una veïna presumptament a mans de la seva parella

Vic

Creix un 11,8% les persones grans de la Garrotxa que reben ajuda per falta d’autonomia

olot
societat

Vuit detinguts a l’Hospitalet d’una banda que robava coure a empreses

hospitalet de llobregat
EL CONSISTORI

Els comuns denuncien que per sanejar la depuradora de Mataró es paga quatre cops més cara l’electricitat

mataró
llengua

El govern aprova el decret per als projectes lingüístics de centre

barcelona
Societat

Mor Jim Harris Simons, matemàtic i llegenda de Wall Street

societat

Els somnis dels infants gironins omplen el carrer Nou

girona

Mataró tindrà una nova roda de fira de 30 metres i més dies amb descomptes

mataró