Societat

El director de Brians 1 dimiteix per amenaces de mort i coaccions d’alguns treballadors

La consellera de Justícia, Ester Capella, explica que Josep Font havia instal·lat càmeres de seguretat i alguns veien “amb mals ulls” aquests canvis

Josep Font, fins ara director de la presó de Brians 1, ha dimitit aquest dimecres per amenaces de mort i coaccions per part d’alguns treballadors, que han fet pintades en els vestuaris i han plantat un ninot simulant un cadàver i una creu a l’exterior del centre. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat a TV3 que Font havia instal·lat càmeres de seguretat i alguns veien “amb mals ulls” aquests canvis. Només portava quinze mesos al capdavant de la presó. Capella ha apuntat que hi ha una investigació oberta per aclarir qui ha fet aquestes amenaces, però ha advertit que el Departament de Justícia no renunciarà a les polítiques que Font ha desenvolupat.

Fonts de Justícia han remarcat que durant el mandat de Font s'han reduït un 30% els internaments de presos en el Departament de Règim Tancat de la presó, i han deixat clar que pot canviar la direcció, però es mantindran les polítiques endegades per l'anterior director. El Departament considera inadmissible que s'hagi arribat a l'extrem de les amenaces de mort i de les coaccions, i convida els autors a fer una profunda reflexió. En tot cas, la Inspecció dels Serveis Penitenciaris i els Mossos d'Esquadra investiguen els fets. Segons ha apuntat Capella, han fet anàlisis grafològics per esbrinar els autors de les pintades. "Crec que s'han depassat uns límits que no es podien depassar", s'ha queixat.

Mentrestant, i a petició de Justícia, el Departament de Treball iniciarà una mediació amb els sindicats. Les mateixes fonts remarquen que aquest és un gest per intentar reconduir la situació. Les baixes del personal de règim interior de Brians 1 s'han triplicat de sobte. En concret, la consellera ha indicat que hi ha 94 persones de baixes, el 22% de la plantilla de seguretat. Capella ha explicat que Font li ha trucat aquest matí i no ha pogut evitar que presentés la seva dimissió. "Les persones tenen uns límits", ha argumentat la consellera, que ha sortit en defensa del ja exdirector, a qui ha definit com "un gran professional". Ha assegurat que ell és un "artífex principal" de les millores que hi ha hagut en el sistema penitenciari català els darrers anys per fer-lo més "humanitari, pensant en les persones privades de llibertat"

 La seva política, ha continuat, sempre ha estat la "transparència", per garantir els drets fonamentals dels presos i dels treballadors. Havia instal·lat càmeres de seguretat en els espais foscos de la presó, una presó molt antiga i que té uns passadissos molt llargs. Capella ha argumentat que aquestes càmeres serveixen per "evitar denúncies i també situacions que puguin ser qüestionables des del punt de vista de les garanties de tothom, de treballadors i de presos". "Els protocols per fer escorcolls i per les conduccions en situacions d'emergència han d'explicar-se molt bé, i les càmeres donen aquesta seguretat. És una garantia per a tothom", ha afegit. En aquest sentit, s'ha preguntat a qui li pot molestar que s'instal·lin aquestes càmeres, i ha insistit que el Departament no deixarà d'apostar per aquesta política de transparència. "I això vol dir que no pot haver espai perquè passin coses que després no es puguin explicar", ha reblat. El substitut, ha dit, continuarà amb la feina feta per Font. Els sindicats feia temps que demanaven la destitució de Font. Argumentaven discrepàncies laborals i professionals sobre el sistema d'organització intern de la presó, que, segons ells, posava en risc els interns i els funcionaris. Des de Justícia defensen la reputació de tots els treballadors dels Serveis Penitenciaris malgrat aquest episodi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva