Societat

Els Reis d’Orient exalcen la Barcelona més acollidora

El vaixell d’Open Arms acompanya l’arribada de Ses Majestats a la capital catalana entre proclames de suport als refugiats

Tradició i anhel de modernitat es donen la mà en una cavalcada molt musical

Eren prop de tres quarts de quatre de la tarda i un exèrcit de canalla –molts, carta en mà– ja feia estona que havia pres posicions al Moll de la Fusta de Barcelona. Els Reis d’Orient estaven a punt d’arribar, i els patges Gregori, Omar i Estel intentaven fer digerible l’espera, amb una fortuna més aviat dispar. A les 16.04, però, atracava el pailebot Santa Eulàlia amb Ses Majestats a bord. El moment més esperat, preludi d’una nit en què van ser molts els que van dormir més aviat poc. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, van ser les encarregades de donar la benvinguda a la més noble de les comitives.

Després de rebre la clau que obre totes les portes de la ciutat, Melcior –que tenia una semblança més que sospitosa amb l’actor Lluís Homar– va dir unes paraules. No és feina dels Reis Mags llançar proclames polítiques abrandades, ni tampoc s’espera que ho facin. Però en uns moments en què el món que es fa dir civilitzat ha obert la porta a partits i dirigents que aixequen murs d’odi, separació i exclusió, tampoc podien guardar silenci. Per això, Melcior va recordar que hi ha refugiats que “fugen de la guerra a la recerca d’un lloc on tornar-se a arrelar i poder viure en pau”, i als quals cal donar aixopluc i no l’esquena. “Barcelona, sigueu sempre una ciutat oberta, de pau i també d’acollida. Rebeu els nouvinguts com ens rebeu a nosaltres, amb il·lusió, alegria i generositat. No tingueu mai por de la diferència”, va reblar el rei blanc. Una estona abans, Colau també es va adreçar als presents. I ho va fer per explicar que el vaixell d’Open Arms havia acompanyat la comitiva de Ses Majestats fins a entrar a port. Posteriorment, li va voler donar la benvinguda a la ciutat fent sonar la seva ostentosa sirena. De fet, la intenció inicial de l’Ajuntament de Barcelona era que els tres reis fessin l’entrada amb el vaixell de l’ONG. Per qüestions reglamentàries i d’ordenació marítima, però, finalment no va poder ser. La voluntat, però, hi era, i potser per això l’alcaldessa va voler dedicar un agraïment públic a Open Arms. “La gent que salva vides al mar representa, igual que els Reis d’Orient, el millor de la humanitat”, va reblar. Acabats els parlaments, tot el seguici va desfilar a peu pel Moll de la Fusta en espera de l’inici de la cavalcada. Un recorregut que ja s’ha convertit en tradicional i en el qual els més menuts aprofiten per lliurar la carta en persona a Ses Majestats i els pares, per fer-s’hi selfies.

Rua trencadora

A les sis de la tarda, la quantitat de gent aplegada a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, punt de l’inici de la cavalcada, era gairebé asfixiant. L’espectacle no va decebre, en una edició en què s’ha fet una aposta explícita per mantenir alguns dels elements més tradicionals de la desfilada, però al mateix temps per introduir-ne d’altres de més innovadors, i fins i tot transgressors. D’aquesta manera, vam poder veure la nova carrossa del rei Gaspar –que, per cert, recordava, i molt, el regidor de Presidència, Eloi Badia–, de línies arrodonides i molt gaudinianes i que s’anava il·luminant al ritme de la música. La música, protagonista absoluta en molts dels passatges d’una rua que també va veure passar, per primer cop, un impactant gegant carboner que s’encarregava de recordar que qui no fa bondat rep el regal menys desitjat.

LES FRASES

Barcelona, sigueu sempre una ciutat oberta, de pau i també d’acollida... No tingueu por de la diferència
Melcior
rei blanc

LA XIFRA

La gent que salva vides al mar, igual que els Reis d’Orient, representa el millor de la humanitat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
1.157
assistents
van participar en la cavalcada d’ahir de Barcelona, que va tenir un recorregut de cinc quilòmetres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona