Societat

Els focs en pisos oculten pobresa energètica

Entitats acusen les elèctriques d’abocar a punxar la llum als pisos ocupats

Proposen contractes provisionals

Les entitats veïnals i socials agrupades a l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) alerten que incendis en habitatges com els dels últims dies de Manresa o Badalona “amaguen la cara més oculta de la pobresa energètica, les situacions de famílies que estan ocupant un habitatge per necessitat i que no tenen garantit l’accés als subministraments bàsics”. Així van manifestar-ho ahir en un comunicat associacions com la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Unió de Consumidors de Catalunya, algunes de la desena d’entitats que formen part de l’aliança. L’APE assenyala que moltes famílies s’han vist obligades a ocupar perquè han patit un desnonament i s’han quedat al carrer “sense que l’administració els pugui donar una solució”. I el més greu, assenyalen, és que “tot i que aquestes persones vulguin regularitzar la seva situació, tenir un contracte i pagar les seves factures, empreses com Endesa, Naturgy o Iberdrola es neguen a fer els contractes perquè no tenen la titularitat de l’habitatge”.

Les famílies, així, es troben sense alternativa, denuncien les entitats: o viuen amb espelmes “o es veuen forçades a punxar la llum”, amb els conseqüents riscos. L’APE proposa des de fa temps que les empreses facin un contracte provisional a les famílies seguides pels serveis socials que ocupen un habitatge mentre se soluciona la seva situació.

Els requisits que proposa l’APE inclouen un certificat conforme la instal·lació elèctrica és segura i el padró que confirma que la família viu en aquell domicili. “Aquesta proposta s’ajusta a la legalitat i evitaria més morts per pobresa energètica”, afirmen, però acusen la Generalitat de “mirar cap a una altra banda” i les companyies de “perpetuar una situació d’extrema vulnerabilitat abans d’acceptar aquesta solució”. També acusen el govern de no voler posar en marxa un protocol que permeti als bombers detectar casos de pobresa energètica.

LA FRASE

Les famílies no tenen alternativa: viuen amb espelmes o es veuen forçades a punxar la llum
Aliança Contra la Pobresa Energètica

Els ferits a Badalona evolucionen favorablement

Redacció

Les cinc persones ferides que continuen hospitalitzades com a conseqüència de l’incendi que dissabte passat va causar tres morts i 29 ferits a Badalona evolucionen favorablement, segons va informar ahir l’hospital Vall d’Hebron, on estan ingressades. Tres dels adults ferits han passat d’estar “greus i estables” a “menys greus i estables”, mentre que un quart adult continua molt greu i un nadó en estat lleu evoluciona favorablement.

El Vall d’Hebron va rebre la majoria dels setze ferits en l’incendi de dissabte, que es va originar presumptament per una sobrecàrrega elèctrica a la primera planta, on la llum estava punxada i els llogaters ocupaven el pis de manera irregular. El PP de Badalona presentarà una querella criminal per homicidi imprudent contra els habitants del pis. Així ho va anunciar ahir Xavier García Albiol, que va acusar els ocupants d’una “temeritat inadmissible, no només pel fet de punxar la llum sinó perquè quan va començar el foc van sortir sense avisar els veïns, van deixar la porta oberta, de forma que les flames es van propagar, i no van avisar els Bombers”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa