Societat

Tretze organitzacions es preparen per enviar observadors al judici de l’1-O

Els membres de la International Trial Watch elaboraran informes sobre el respecte als Drets Humans durant el procés

La plataforma International Trial Watch – Catalan Referendum Case que agrupa organitzacions de defensa dels Drets Humans ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa a Madrid que almenys 13 entitats catalanes, espanyoles i internacionals preveuen enviar observadors internacionals al judici de l’1-O. Ho fan malgrat el silenci del Tribunal Suprem, que encara no ha donat resposta a la seva petició per disposar de cinc seients a l’interior de la Sala per poder elaborar els seus informes. Un dels impulsors de la plataforma, Robert Sabata, ha recordat en roda de premsa a Madrid que són entitats que mai s’han posicionat a favor del dret a decidir i ha destacat que la seva presència garanteix una vetla per la “higiene democràtica”. “Quan els drets humans estan en joc cal anar en compte perquè la degradació política es pot donar amb molta rapidesa”, ha dit.

Les organitzacions elaboraran els seus propis informes setmanals i quinzenals i consensuaran després un altre document conjunt. Els impulsors de la plataforma han apuntat que durant la instrucció ja s’han detectat elements que poden posar en dubte la netedat del judici, com per exemple el fet que s’hagin produït filtracions contínues a la premsa abans que les defenses poguessin conèixer el contingut. La plataforma es finança únicament amb donacions via web i cap observador cobrarà cap tipus d’honorari.

Entre les organitzacions internacionals que de moment s’han integrat a la plataforma hi ha l’American Bar Assotiation, amb 410.000 membres i seu a Chicago, la Federació Internacional de Drets Humans, amb seu a París i que agrupa 184 associacions estatals de 122 països, i la xarxa europea Euromed Rights, amb seu a Copenhague i que engloba més de 80 organitzacions de 30 països més.

També l’associació Front Line Defenders, premi dels Drets Humans del 2018 i amb seu a Dublín, Fair Tials, amb seu a Londres, l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED), l’Associació Europea d’Advocats per la Democràcia i els Drets Humans (ELDH), Antigone (Itàlia), el Comitè de Juristes pels Drets Humns (Holanda), el Centre d’Estudis Legals i Socials (Argentina), i la Confederació Magrebina d’Organitzacionks pels Drets Humans (CMODH).

A més, un grup de catedràtics espanyols realitzaran un informe propi sobre el respecte als drets fonamentals i a les garanties processals. En formen part, entre altres, els catedràtics Javier Pérez Royo, Joaquín Urías, i Iñaki Lasagabaster. El grup estarà coordinat pel professor de Dret Penal Iñaki Rivera i la catedràtica de Dret Constitucional de la UAB Mercè Barceló.

El coordinador de la iniciativa, Alejandro Gámez, ha afirmat que aquesta és una eina “fonamental” en uns “temps convulsos” de “politització de la justícia i judicialització de la política” contra “l’ús abusiu de la força”. Segons Gámez, aquest judici és “un graó en el conflicte civil” i “és “fonamental” que hi hagi observadors internacionals”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona