Societat

La primera casa dels infants, contra abusos, a Tarragona

La judicatura i la fiscalia assessoren en el projecte de la Generalitat i Save the Children per obrir aquest centre interdisciplinari contra agressions sexuals a menors

S’aposta per la prova preconstituïda

Professionals de distints àmbits implicats en l’atenció a menors víctimes d’abusos sexuals van participar ahir en una jornades, al Centre d’Estudis Jurídics de Barcelona, en què es va admetre que el perill de revictimització dels infants actualment es manté en denunciar el cas a fiscalia o al jutjat, tot i la nova normativa. Una pràctica que es repeteix és que els jutges fan anar a declarar el menor al judici, tot i que s’hagi fet la prova preconstituïda, que consisteix a enregistrar la seva declaració amb psicòlegs però amb la garantia que la defensa de l’acusat també pot fer-li preguntes a través d’ells. L’Estatut de la Víctima de delicte, que s’aplica des del 2015, no ho resol tot, segons els professionals.

En la sessió, es va detallar la proposta de la casa dels infants, l’anomenat Barnahus dels països escandinaus, que és un centre interdisciplinari en el qual s’apleguen tots els professionals, des de metges fins a advocats, per atendre el menor en un lloc amable i reduir el nombre d’avaluacions i visites als jutjats. El projecte, impulsat per l’entitat Save the Children, tindrà aviat una casa pilot, que la Generalitat, de forma pionera a l’Estat espanyol, vol obrir a Tarragona, segons va explicar la responsable de l’ONG, Emilie Rivas, que espera que s’implanti almenys una a cada demarcació. La jutgessa del tribunal de districte a Reykjavík Barbara Björnsdórttir va explicar al nombrós públic l’eficàcia d’aquesta casa per al menor i per al sistema judicial.

La magistrada de l’Audiència de Barcelona Carme Guil, que està en el grup de treball per implantar la casa dels infants a Catalunya, va explicar la guia de bones pràctiques per realitzar la prova preconstituïda en menors víctimes de delicte , que ha elaborat amb altres companys magistrats per tal que aquesta sigui admesa pel tribunal en el judici, “sense oblidar –va insistir Guil– les garanties i el dret a un judici just que té l’acusat”. En la guia es recomana fer la prova fins a menors de 12 anys, edat en la qual –no abans– se li pot explicar que darrere d’un vidre l’escolta el seu agressor, el qual no pot faltar, ni la seva defensa; si no, la prova podria ser invalidada. Un altre element que pot distorsionar, va dir, és la dispesa que la llei dona a la víctima perquè no declari contra el seu agressor si aquest és un familiar directe, com passa i es qüestiona en casos de violència de gènere. Un dels problemes actuals és que només la Ciutat de la Justícia de Barcelona té un espai adequat per fer la prova.

Un miler d’exploracions

Amb tot, la cap de l’àrea d’atenció a la víctima del Departament de Justícia, Lídia Serratusell, va exposar que l’any passat van fer un miler d’exploracions, entre víctimes i testimonis de delicte. Serratusell va animar els professionals de la salut a no tenir por de denunciar casos d’abusos sexuals. Per la seva part, la fiscal de menors a Barcelona, Sara Gómez, també assessora i partidària del Barnahus, va destacar que és molt important que en les denúncies que reben, provinguin d’on provinguin, se’ls doni la màxima informació, per tal de poder demanar mesures cautelars de protecció, i si l’agressor és menor d’edat, la fiscalia és qui investiga el cas.

LES FRASES

El poder judicial ha de ser més sensible, i sempre garantista per a totes les parts
Carme Guil
Magistrada Audiència barcelona
Els menors no menteixen, però si se’ls pregunta molt o es fan gestos adapten la resposta
Laia Serratusell
Cap atenció a la víctima Justícia
La fiscalia impulsa mesures de protecció si tenim el màxim d’informació, sobretot de l’agressor
Sara Gómez
fiscal de menors de barcelona

Protocol en centres religiosos

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va anunciar ahir que crearà un nou protocol per garantir que en els entorns religiosos on es portin a terme activitats amb nens es pugui prevenir i combatre qualsevol intent d’abús o atemptat als drets bàsics dels menors.

Arran dels casos d’abusos sexuals apareguts en els últims dies, Ribó va detallar que impulsarà la creació d’una comissió independent i interdisciplinària en la qual participaran experts en la matèria per assessorar-lo en els seus treballs d’investigació sobre els abusos sexuals a nens i adolescents en institucions catòliques a Catalunya i poder prendre mesures preventives, de responsabilitat i reparadores, segons Efe. Per això, Ribó va reclamar a les autoritats de l’Església catòlica la “màxima cooperació i transparència”. Va explicar que abans-d’ahir es va reunir amb l’abat de Montserrat, i que té previst fer-ho amb els arquebisbes de Barcelona i Tarragona per recollir informació. Ribó va recordar que la lluita contra l’abús sexual infantil l’han de liderar el govern, de Benestar i Educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia