Societat

La policia turca dispersa amb gasos la marxa del 8-M a Istanbul

Un ampli dispositiu bloqueja els accessos a la l’avinguda Istiklal i carrega contra les manifestants

A Ankara la manifestació feminista transcorre sense incidents

La policia turca ha utilitzat aquest divendres gas lacrimogen i pilotes de goma per dispersar una multitudinària manifestació pel Dia de la Dona a Istanbul, després de dues hores de concentració pacífica.

Els agents van llançat diverses càrregues contra les manifestants que s’havien concentrat a l’avinguda Istiklal –la principal artèria comercial i d’oci de la ciutat– per denunciar les polítiques del govern islamista i les estructures patriarcals sota lemes com No tenim por.

Ja abans, un ampli desplegament policial havia bloquejat els accessos a l’avinguda, encara que finalment s’ha permès a les manifestants accedir a un curt tros d’uns cent metres, en el qual han acabat aglomerant-se diversos milers de persones.

Alguns milers més s’han acumulat als carrers propers, en un ambient festiu i alegre, onejant banderes morades i pancartes amb lemes com No obeeixis, L’avortament és un dret o Parir, cuidar criar... no som esclaves o No volem dictadors. Volem vibradors!.

“No entenc per què no ens deixen marxar pel carrer Istiklal com hem fet durant anys. En tot el país, a tot el món se celebra oficialment el Dia de la Dona... i aquí el govern ens prohibeix marxar. Per què els fem tanta por?”, s’ha preguntat en una conversa amb Efe una manifestant que s’ha identificat com Umut. Ha afegit que es tracta d’una “tremenda hipocresia” i ha recordat que nombroses empreses i institucions del govern han celebrat avui oficialment el Dia de la Dona. Fins i tot el president del govern, Recep Tayyip Erdogan, va enviar ahir un missatge sobre aquest tema.

No obstant això, en la seva nota el líder islamista subratllava com a elements essencials d’aquest dia el respecte a les mares, recollit en l’Alcorà, qualificava a homes i dones com “dues cares de la mateixa medalla” i advocava per millors “polítiques familiars”.

Un to molt diferent del de les manifestants d’Istanbul, que precisament han reivindicat ser considerades dones i treballadores, no elements de la família ni màquines de parir.

També hi ha hagut concentracions a Ankara, on milers de dones s’han manifestat sense incidents per una cèntrica avinguda, així com a desenes de ciutats de la resta de Turquia, encara que normalment menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona