Sense perdre el nord

El 25 d'abril se celebrarà la VIII Trekorientació Bosc de Poblet

Fer senderisme i practicar l'orientació tot alhora. Aquesta és la proposta de la Trekorientació Bosc de Poblet, un esdeveniment esportiu en el qual els participants fan un itinerari a peu amb l'obligació de trobar un seguit de fites. L'objectiu: finalitzar el recorregut, trobar el màxim nombre de fites i fer-ho en el menor temps possible.

Per aconseguir-ho, els participants disposen d'un mapa amb diferents elements de qualitat als quals han d'estar atents mentre fan camí. El recorregut transcorre pel paratge natural del bosc de Poblet i inclou llocs singulars al voltant del monestir cistercenc.

Obert a tothom

L'organització garanteix el caràcter popular de la prova amb el disseny de quatre recorreguts de diferent nivell d'exigència física i tècnica i també amb les categories que es proposen, de manera que tothom hi pot participar, des dels esportistes experts que busquen reptes importants, fins a les famílies amb canalla que volen passar un matí de diumenge diferent.

La trekorientació es pot fer individualment (categoria individual masculina/femenina) o per equips: en família, amb amics o amb animals de companyia.

Pel que fa als recorreguts, el de color verd cobrirà una distància de 4 a 6 quilòmetres i està pensat per a participants amb un nivell baix d'iniciació o per a no iniciats, per això és recomanable per a les famílies amb nens i grups que volen iniciar-se en aquest tipus de curses.

El blau proposa un recorregut de 10 a 12 quilòmetres, adequat per a participants amb un nivell físic i d'orientació mitjà, és a dir, per a esportistes iniciats.

Aquells que gaudeixin d'un nivell físic i d'orientació mitjà-alt, haurien d'escollir el recorregut groc, amb una distància d'entre 15 i 17 quilòmetres.

Finalment, amb un nivell d'exigència física i tècnica elevat, és a dir, amb més dificultat tècnica d'orientació, es proposa el recorregut vermell, que tindrà de 22 a 24 quilòmetres: aquest recorregut està reservat a la categoria d'esportistes experts, que ja han fet curses d'orientació, raids d'aventura i curses de muntanya. L'any passat hi van participar unes 700 persones, procedents d'arreu de Catalunya.

Inscripcions i material

La inscripció a la cursa es pot fer a través del web fins al dia 18 d'abril. El preu per als adults és de vint euros; per als nens i nenes fins a vuit anys, de deu euros i per als més petits de sis anys és gratuïta. D'altra banda, si quedessin places lliures després del tancament del termini d'inscripció, l'organització les posaria a disposició dels interessats fins al mateix dia 25 abans de la cursa, a l'espai de recepció que estarà instal·lat a la plaça del monestir de Poblet.

En aquesta zona també és on s'ha de fer l'acreditació de la inscripció, moment en què els participants reben el mapa del recorregut, la targeta electrònica de control i el dorsal identificador. L'organització també té previstes zones d'avituallament d'aigua i material repartides pel traçat de la cursa i a l'arribada. Es recomana que els participants calcin sabatilles d'esport o botes de tresc i que portin menjar energètic, aigua i una brúixola.

Abans de la sortida, els organitzadors fan una petita explicació del funcionament de la prova. Cal dir que cada categoria té un marge horari dins del qual els participants poden triar la seva sortida. Els primers seran aquells que facin el recorregut vermell (8 del matí), mentre que la darrera sortida es donarà als participants en el recorregut verd (de les 10.30 a les 11.30 h).

D'altra banda, els recorreguts vermell, groc i blau tindran un traçat lineal, amb sortides als termes de l'Espluga de Francolí i Vimbodí i Poblet, mentre que el recorregut verd és circular, amb sortida i arribada al monestir de Poblet.

Paratge natural

Tot i que, per raons òbvies, no es pot fer una descripció de les rutes de la Trekorientació, sí que es pot explicar que els quatre recorreguts transcorren pel bosc de Poblet, que forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. Es tracta d'una de les masses forestals més ben conservades de les comarques tarragonines, on es localitza l'única comunitat de roure reboll de Catalunya, a més d'alzinars i pinedes. A la zona nord, el relleu és muntanyós, fins als 1200 metres que s'alça el Tossal de la Baltasana, mentre que el sud del PNIN es caracteritza per les terres més planeres, amb conreus, majoritàriament de vinyes i oliveres. Aquesta zona és l'hàbitat de diverses espècies, com ara l'àliga cuabarrada, el pica-soques blau, ratpenats, la musaranya menuda, toixons, porcs senglars, cabirols...

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. El monestir de Poblet està situat a la Conca de Barberà, al municipi de Vimbodí i Poblet. L'autopista AP-2 permet arribar-hi amb rapidesa. Les sortides més properes són la 8, a Vinaixa, si s'hi va des de l'interior, i la 9, Montblanc, si s'hi vol arribar des del sud o la costa. En aquest cas, caldrà seguir per l'N-240 fins a arribar a l'Espluga de Francolí, i d'allí cal seguir per la T-700. Des de Vinaixa, caldrà seguir per l'N-240 fins al nucli de Vimbodí, i d'allí cal connectar amb la TV-7002.
En tren. L'estació de Renfe més propera és a l'Espluga de Francolí, a quatre quilòmetres del monestir.

DADES D'INTERÈS

Més informació i inscripcions a: www.trekorientacio.com
Organització: www.dracactiu.com
Monestir de Poblet www.poblet.cat
La Ruta del Cister www.larutadelcister.info
Ajuntament de Vimbodí i Poblet www.vimbodi.altanet.org
Ajuntament de l'Espluga de Francolí www.espluga.altanet.org

El monestir: de visita obligada

El monestir de Poblet va ser fundat el 1150 per monjos de l'orde del Cister. Als segles XII i XIII es van bastir la majoria d'edificacions del conjunt monàstic, que es caracteritzen per la sobrietat que imposa l'observança de la regla de sant Benet. Amb la desamortització, va arribar l'abandonament i la ruïna de l'edifici. El 1940 hi van retornar els monjos, i des de llavors que es porta a terme la restauració del conjunt, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 1991.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA