Societat

Tirar endavant soles

Les famílies monoparentals, en un 80% encapçalades per dones, reclamen més suport i ajuts a l’administració per obtenir el carnet que les acredita

Les entitats volen l’equiparació als beneficis de les famílies nombroses

La seva situació com a família monoparental va ser buscada. L’Ariadna Papio va decidir adoptar el seu fill, que ara té 7 anys, i des d’aleshores ha tirat endavant tota sola. “No ha estat fàcil, perquè les despeses surten d’un únic sou, però el pitjor és quan el meu fill em pregunta si coneix qui vindrà a cuidar-lo quan vaig a treballar”, explica aquesta barcelonina, que, com a cap de família, té més difícil la conciliació laboral i familiar. En el dia a dia, té el suport de la Federació de Famílies Monoparentals, que gràcies al voluntariat s’han organitzat per donar aliments i també per fer intercanvi de roba entre les famílies que més ho necessiten.

Una realitat que és “invisible” i que les entitats socials van posar ahir de manifest en unes jornades en què van convidar l’administració, a la qual reclamen més implicació i suport.

Les famílies monoparentals representen un 11% de les llars catalanes, i en un 81% dels casos estan encapçalades per dones. La Generalitat concedeix un carnet que les acredita com a tals, però reclamen més suport per afrontar les nombroses dificultats amb què es troben, i les mancances sovint es tradueixen en vulneració dels drets dels infants.

La coordinadora de la Comissió de Famílies d’ECAS, Loli Rodríguez, va instar la Generalitat a establir un sistema d’acreditació per a aquelles famílies en situacions “sobrevingudes” i que no compleixen els requisits establerts, per tal que puguin obtenir el títol, tal com ja s’està fent en altres comunitats autònomes. “Es troben amb enormes dificultats per poder conciliar feina i família, o accedir a un habitatge, sense tenir cap xarxa de suport”, denuncien des de l’ECAS. Una de les reivindicacions és recuperar serveis com els d’atenció als infants de 0 a 3 anys que tenien abans de les retallades, així com l’equiparació amb les famílies nombroses. Això els comportaria beneficis fiscals en les taxes municipals i en els preus de serveis públics en els àmbits d’educació, transport, cultura, serveis socials, habitatge i funció pública.

La presidenta de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, Sonia Fuertes, va alertar a l’inici de la sessió que “el risc de pobresa en les famílies monoparentals és del 35% a Catalunya”, més de 10 punts per sobre de la mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona