Societat

A Catalunya hi ha cada hora dos desnonaments

La PAH inicia una campanya per combatre l’estigma i la criminalització de les ocupacions

L’entitat denuncia la manca de pisos socials, quan hi ha 448.000 habitatges buits

“Gent sense casa i casa sense gent, no s’entén!” És una de les reflexions crítiques que va fer ahir la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que va presentar una nova campanya per combatre la criminalització de les ocupacions. Mitjançant actes que es van dur a terme de manera simultània en diferents punts del país, l’entitat va denunciar: “Ens trobem amb l’esgarrifosa dada que es produeixen dos desnonaments cada hora a Catalunya, el 64% dels quals són originats per impagament del lloguer.” Els anomenats pisos socials podrien ajudar a garantir l’accés a una vivenda, si bé el col·lectiu lamenta que, “malauradament, només un 1,3% del parc d’habitatge correspon a aquesta tipologia de domicili públic”.

Com a contrapartida, els membres de la PAH van especificar que a Catalunya hi ha un 11,6% de domicilis buits, fet que suposa un total de 448.000 habitatges. Consideren que els bancs o els grans tenidors que són propietaris d’immobles “que estan tancats i desocupats” haurien de cedir aquests pisos per exemple als ajuntaments, per tal que els consistoris els gestionin i se’n pugui fer un ús social.

“Degut al context econòmic i polític que ens rodeja, milers de famílies que han vist vulnerat el seu dret a l’habitatge han trobat en l’ocupació de pisos buits l’única solució per poder viure dignament. Al contrari del que l’imaginari col·lectiu ha instaurat, quasi el 70% de les persones que ocupen un immoble buit d’un banc o d’un gran tenidor assegura tenir una relació positiva o molt positiva amb la comunitat de veïns”, es recull en un manifest que es va llegir en els actes convocats ahir. D’altra banda, la PAH va subratllar que en el compte enrere cap a les cites electorals d’enguany “assenyalaran” tots aquells polítics que criminalitzin la pobresa i les ocupacions.

LA FRASE

No permetrem que es criminalitzi la pobresa. Assenyalarem tots els polítics que facin aquest tipus de campanya
fragment del manifest de la pah

Pujada del preu dels lloguers

Durant els últims cinc anys, el preu mitjà del lloguer a Catalunya ha crescut un 49%, fet que obliga les persones a destinar el 51% dels ingressos a poder mantenir-lo. És una de les múltiples dades que va donar a conèixer ahir la PAH. Aquesta situació ha contribuït a fer que el risc de pobresa se situï en una taxa del 20% de la població i que en el cas dels menors de setze anys aquest percentatge pugi al 28,5%. “L’Estat espanyol només disposa de tres habitatges de lloguer social per cada 1.000 habitants, i és així el país de la UE amb menys oferta. Això provoca que l’espera per poder accedir a una d’aquestes vivendes pugui allargar-se anys. Mentrestant, l’única alternativa que es dona és la de l’amuntegament de fins a tres generacions familiars sota un mateix sostre.” Per revertir aquesta realitat i que la gent pugui pagar uns lloguers proporcionats i raonables, la PAH continuarà lluitant: “Seguirem organitzats amb l’objectiu de recuperar habitatges per donar-los vida.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia