Societat

Salut incorpora criteris d’equitat a les llistes d’espera hospitalàries

Es valoraran aspectes com ara la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral del malalt

Es garantiran reconstruccions de mama en 180 dies

El govern treballa en l’elaboració d’un nou decret per prioritzar “criteris d’equitat” en les llistes d’espera sanitàries. La proposta és que, a més de tenir en compte el temps i els criteris clínics, es valorin altres aspectes com podrien ser la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral del malalt.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir des de l’hospital de Bellvitge que s’inclouran tres nous procediments amb un temps màxim d’espera garantit de 180 dies, que són la reconstrucció mamària, que també incorpora el tatuatge de mugró, i les reconstruccions després d’haver tingut un càncer de còlon i de bufeta.

També va anunciar que en els pròxims mesos el departament introduirà aquestes tres noves intervencions quirúrgiques, que se sumaran a les de cataractes, pròtesis de genoll i de maluc, que també tenen aquest temps de garantia de 180 dies.

La consellera va destacar ahir que en els últims quatre anys s’ha millorat el temps d’accés als serveis. El 2015, un 87% dels pacients van ser operats en el temps estipulat, una xifra que el 2018 es va incrementar fins al 94% dels pacients.

Vergés, després de participar en la comissió d’accessibilitat del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat a l’hospital Universitari de Bellvitge, va assegurar que Catalunya és capdavantera en les garanties en temps d’accés. Va ressaltar que Salut garanteix un temps d’accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l’Estat no hi són, i l’accés a intervencions cardíaques en 90 dies quan a la resta de l’Estat el temps de garantia s’eleva a 180 dies.

Més canvis de sexe

El nou decret que va presentar ahir també preveu una llista única a Catalunya en intervencions molt específiques i complexes, com és el cas de la reassignació sexual per a les persones transsexuals, en què s’inclourà l’hospital de Bellvitge i Can Ruti. Fins ara, només es feien a l’hospital Clínic. També es doblarà el pressupost, la qual cosa permetrà passar de 30 a 70 intervencions anuals.

Infermeres al·lergòlogues

Els metges al·lergòlegs són uns dels que tenen llistes d’espera més llargues, per això Salut formarà a partir del mes de juny les infermeres de l’atenció primària perquè puguin fer els anomenats prick test de les al·lèrgies. D’aquesta mantera s’augmentarà la capacitat resolutiva de la primària i disminuirà els temps d’espera a la visita a l’al·lergòleg i els desplaçaments dels pacients, ja que es farà des del mateix centre d’atenció primària. Salut treballa en un pla de país per abordar l’obesitat mòrbida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona