Societat

Ocupació animalista en un escorxador de Riudellots

Un centenar de persones entren a les instal·lacions de Friselva, i els Mossos les han de fer fora al cap de deu hores

Agricultura i Unió de Pagesos condemnen l’acció de 269 Libération Animale

Un centenar d’activistes contra el maltractament animal van ocupar ahir a la matinada les instal·lacions de Friselva, al polígon industrial de Riudellots de la Selva. Els Mossos d’Esquadra van intentar que se n’anessin del recinte mentre va durar la negociació –sis hores–, però no ho van fer i els van desallotjar ahir al matí, al cap de deu hores d’haver iniciat la protesta.

L’associació 269 Liberátion Animale va reivindicar l’acció a Riudellots, que va començar a les dues de la matinada entrant a l’escorxador i a la sala d’especejament de l’empresa, a tocar de l’A-2. “És una acció directa perquè som activistes animalistes i pensem que no hi ha suficient sensibilització pública, hem d’actuar i prendre mesures allà on s’oprimeixen els animals”, va explicar un dels protagonistes de la irrupció a Riudellots, Johan Martínez.

Encadenats

En el moment que va començar l’acció, els defensors dels drets dels animals van “alliberar” set porcs i es van encadenar a la zona de producció. A partir de les deu del matí els Mossos d’Esquadra els van començar a desallotjar, excepte a dues persones que van acabar detingudes. Els Mossos van haver de trencar les cadenes amb les quals alguns dels activistes s’havien lligat en filera. Els atribueixen delictes d’atemptat a l’autoritat i resistència. Els agents de la policia van identificar 126 persones, la majoria de nacionalitat francesa, però també n’hi havia d’alemanyes, belgues i espanyoles.

L’associació 269 Liberátion Animale és una entitat de l’Estat francès que han impulsat Tiphaine Lagarde i Ceylan Cirik, segons es pot llegir en una descripció de la seva activitat extreta de les xarxes socials. Cinc dels seus integrants que van participar en un acte de desobediència s’exposen a un any de presó i 15.000 euros de multa i hauran d’afrontar un judici a Roanne, al departament del Loira, al centre del país.

Durant l’operació, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que es va desplaçar a Riudellots, va fer onze atencions, cinc de les quals a agents dels Mossos d’Esquadra. Tots els atesos tenien ferides o contusions lleus i van ser donats d’alta sense que cap hagués de ser traslladat a un centre sanitari.

Els empleats, a casa

L’adjunta a gerència de Friselva, Àngels Serrat, va lamentar que la protesta és un cop econòmic a l’empresa: “A les quatre de la matinada s’incorporaven 150 treballadors, que hem hagut d’enviar a casa. No hem pogut fer la nostra activitat.”

Serrat també va lamentar la primera acció d’aquest tipus contra l’empresa. Va recordar que tenen el certificat Aenor de benestar animal des del 2017: “Tenim uns estàndards de qualitat que hem de seguir, i potser han estat ells els qui no ho han fet a l’hora d’endur-se els animals.”

En un comunicat de premsa, Unió de Pagesos va demanar al govern que prengui mesures contra les persones no autoritzades que entren sense cap control en instal·lacions ramaderes. El sindicat considera que és un alt risc per a la seguretat alimentària i el benestar dels animals.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació també va condemnar l’acció de Riudellots. La protesta posa en risc “la sanitat animal i la salut pública”, va afirmar, i recorda que el benestar animal s’ha de garantir, “incloent-hi la fase prèvia al sacrifici”. L’acció a Friselva eleva el risc de contagi de la pesta porcina africana, afirmen en un comunicat. El 2018 el Departament d’Agricultura va fer 522 controls de benestar animal en explotacions ramaderes. “Es van obrir menys d’un 1% d’expedients per incompliment”, assenyalen.

LA FRASE

Hem vingut aquí a lluitar, ens és igual el que passi amb la policia. Només pensem en els animals i a defensar-los
Mia Scott
269 libération animale

LA XIFRA

7
porcs
van sortir de Friselva a causa de l’acció del col·lectiu 269 Libération Animale, segons informa l’agència ACN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Renfe confirma que les alteracions a Rodalies continuaran aquest dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot